StoryEditorOCM
ForumJASNO UPOZORENJE

Dr. Željka Karin:Situacija je zabrinjavajuća! Nastave li brojke rasti, bojim se da ćemo za 10 dana biti u crvenoj zoni s većim brojem hospitaliziranih

Piše PSD
18. srpnja 2021. - 22:57

E, moj narode, za 10 do 15 dana ćemo vidjeti jesu li organizatori Thompsonova koncerta u Sinju dobro organizirali ovaj događaj i hoće li zbog njega u sinjskom bazenu biti povećanog broja slučajeva novooboljelih od COVID-a.

Organizatori kažu da su na koncert puštali samo zdrave, odnosno one koji su imali potvrdu da su cijepljeni, da su preboljeli COVID ili koji su na licu mjesta testirani i bili su negativni. Živi bili pa vidjeli.

Do tada pratimo dnevne brojke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije o novooboljelima, koje su iz dana u dan sve gore i gore.

image
Nastavi li rasti broj zaraženih, ovakvih scena samo ćemo se sjećati 
Joško Ponoš/Cropix

Naime, jučer je od testirane 534 osobe njih 51 bila pozitivna, što iznosi 9,55 posto. Brojka jučer pozitivnih je najveća brojka novooboljelih u jednom danu, još od 16. svibnja ove godine, dok je postotak novooboljelih najveći od 19. svibnja ove godine.

Osim 51 pozitivnog zabrinjava i brojka hospitaliziranih, a ona je jučer bila 11, od čega su dvije osobe bile na respiratoru.

Za usporedbu, potrebno je samo pogledati sedam dana unazad, kada je 11. srpnja na bolničkom liječenju bilo njih četvero i niti jedan pacijent nije bio na respiratoru. Dakle, u samo sedam dana broj hospitaliziranih se više no udvostručio.

Mnogi misle - od klimatizacijskog uređaja je

- To sve izgledaju male brojke, ali su u stvari vrlo zabrinjavajuće. A tko zna koliko ih još ima pozitivnih, a da to i ne znaju. Mnogi misle da su promukli, da kišu, kašlju, šmrcaju od klimatizacijskih uređaja, odnosno od nagle promjene temperature.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Testirati se dolaze stranci koji putuju natrag u svoje države, naši državljani koji putuju, oni koji idu u neki klub ili na neku kulturnu manifestaciju pa im treba potvrda da su negativni, ili oni koje pošalju liječnici.

Oni koji imaju simptome, a koji se nisu javili svojim obiteljskim liječnicima, oni se ne dolaze testirati jer misle da im nije ništa. Tko zna koliko takvih ima. A tko zna koliko još i stranih državljana šeta Splitsko-dalmatinskom županijom i imaju COVID, a da to i ne znaju.

image
Odemo li u 'crveno', adio sezona
Tom Dubravec/Cropix

Bilo je očekivano da će stranci donijeti COVID u Hrvatsku - govori prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

I dok brojke rastu i ne daju neku nadu da bi mogle prestati rasti, dotle se iz raznih stožera, regionalnih ili Nacionalnog, baš i ne oglašavaju.

Valjda na taj način kupuju socijalni mir i puštaju još neko vrijeme da svi rade, zarađuju, jer tko zna kakve bi reakcije javnosti mogla izazvati odluka o mogućem postrožavanju epidemioloških mjera.

- Ako se brojke budu nastavile ovako "penjati", bojim se da ćemo za 10 dana biti u crvenoj zoni i da ćemo imati značajno veći broj hospitaliziranih.

Stoga ponavljam tisućiti put: Ljudi, cijepite se, samo tako ćemo zaustaviti koronavirus i moći normalno živjeti - zaključuje dr. Željka Karin.

25. travanj 2024 03:30