StoryEditorOCM
Forum‘ZAMRAČEN‘ NOVAC

Detalji velike policijske akcije i imena uhićenih poduzetnika: sumnjiči ih se za utaju 15,1 milijuna kuna poreza u sustavu zločinačkog udruženja

Piše Hajdi Karakaš Jakubin i Dušan Miljuš/JL
5. ožujka 2021. - 08:45

Nakon što je Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, poznatiji kao porezni Uskok, uočio nesrazmjer priljeva novčanih sredstava, (ne)plaćenog poreza i ostalih davanja, u slučaj se umiješao PNUSKOK pa je sve rezultiralo provođenjem hitnih dokaznih radnji i kriminalističkim istraživanjem, piše Jutarnji.

Rezime istraživanja je uhićenje 12 osoba, mahom poduzetnika diljem Zagreba, a pod lupom istražitelja se našlo još sedam trgovačkih društava. Sve njih se sumnjiči za utaju 15,1 milijun kuna poreza u sustavu zločinačkog udruženja. Kako doznaje Jutarnji, kao glavni organizatori utaje su naznačeni Siniša Bošnjak (39) i Sebastijan Berišić (42) koji su koristili niz tvrtki za utaju PDV-a. U trenutku pisanja ovog teksta, u USKOK-u su još uvijek trajala ispitivanja osumnjičenih, pa stoga nije poznato hoće li za sve ili samo za neke biti zatražen pritvor i po kojoj osnovi.

Osim organizatora, privedeni su još i Hrvoje Ljubičić, Ivan Bošnjak, Kamenko Vučić, Danijel Palić, Haris Halidović, Josip Ancić, Faisal i Alan Al Zoubi te Krešimir Gečević, a među njima lisice na ruke stavljene su i jednoj dami, Maji Marković. Prve makinacije, prema onome što su uspjeli rekonstruirati istražitelji, počele su 1. siječnja 2019. i trajale su sve do 4. ožujka 2021. Kroz dvije godine su tako kroz PDV i carinska davanja, koristeći model tzv. nestajućih trgovaca, oštetili državni proračun za gotovo 15,1 milijun kuna. Tvrtke koje, prema trenutnim sumnjama PNUSKOK-a, nisu časno poslovale su Geni kameni, Tana Consulting, E-Shop prodaja, Svemrežje, Super ponuda, Handy management i Mega Impex.

Sumnja se da su Siniša Bošnjak i Sebastijan Berišić kao voditelji poslovanja tvrtke Dragon sistem 75 i još sedam tvrtki formalno angažirali u tvrtkama kao odgovorne osobe druge ljude koji nisu imali nikakvih ovlasti u poslovanjima. Dvojcu je cilj bio, smatra PNUSKOK, stjecanje nepripadne materijalne dobiti uskratom PDV-a, a u to su upleli i Maju Marković koja je po naređenju S. Bošnjaka za tvrtke izrađivala nevjerodostojne izlazne fakture i obavljala plaćanja. S. Bošnjak je s Hrvojem Ljubičićem dogovarao isporuku robe iz inozemstva, a Ivan Bošnjak je vodio poslove zaprimanja, skladištenja i isporuke robe kupcima diljem RH.

Za dio robe su davali račune s iskazanim PDV-om, a dio je išao na crno bez računa. U gotovini se, sumnja se, dio robe i plaćao. Tvrtke Geni kameni i Tana Consulting su naplaćena sredstva transferirale na tvrtke kojima su stvarno upravljali S. Bošnjak i Berišić.

Tvrtke koje su obuhvaćene istraživanjem uglavnom se, ako je suditi prema sudskom registru, bave različitim vidovima trgovine. Neke od njih su osnovane za 10 kuna kao jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, da bi potom procvjetale postavši društva s ograničenom odgovornošću, a neke poput Mega Impexa su osnovane lanjskog listopada.

Fran Olujić, odvjetnik prvoosumnjičenog Siniše Bošnjaka rekao nam je kratko da se njegov klijent na ispitivanju branio šutnjom te da zbog tajnosti istrage ne može ništa drugo govoriti.

18. travanj 2024 23:22