StoryEditorOCM
ForumDRŽ‘MO SE MI KUĆE!

Dalmatinci se boje izići na balkon da im bura ne donese koronavirus. Stvarno, raznosi li vjetar virus? 

Piše Slobodna Dalmacija
23. ožujka 2020. - 21:58

Je li bura čista žena dok nas vreba koronavirus, pitanje je koje ovih dana postavljaju Dalmatinci. Sada kad nas je većina naučila da se držimo fizičke distance, kad se štitimo sve više antisepticima i maskama, kad dezinficiramo sve što donosimo u kuću, čak i potplate postola, pitamo se trebamo li se u danima vjetra odmaknuti jedni od drugih i više od propisanih metar do dva.

Neki idu toliko daleko da su se povukli i s prozora i balkona, jer ne lezi vraže! Na pitanje pojačava li vjetar širenje nismo uspjeli doznati odgovor.

- Ne znam. Slobodno napišite da ne znam – kazao nam je dr. Bernard Kaić, specijalist epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Ne sjećam se da sam pročitao ijedan rad na temu vjetra i virusa – dodao je.

- Ali, neki ljudi, na osnovu svega što su dosad iščitali o ovom virusu, među ostalim i to da treba izbjegavati suh zrak, zaključuju kako bi nam vjetar ipak mogao više štetiti – pokušali smo popričati s dr. Kaićem, ali on je rekao kako zbilja ništa na tu temu ne može poručiti.

Prošlih dana mogli smo čitati i naputak da odjeću u kojoj smo bili izvan kuće odmah izložimo na sunce ili, ako to nije moguće, bacimo trenutno u pranje s tim, što nije nevažno upozorenje, da prethodno izbjegnemo istresanje. Ako bismo čestice virusa mogli rastresti, kako li ih tek rastresa bura? Neki se šale pa govore da je bura raznijela sve na more i otoke...

Splitski epidemiolozi tek su nam poručili da će dovoljno biti ostati u kućama. Točno, ali ima ih koji to, na žalost, zbog prirode posla ipak ne mogu. Baš takve ovih dana zabrinjava i vjetar.

20. travanj 2024 10:18