StoryEditorOCM
ForumKLJUČNI ISKORAK

BBC objavio: Jeftin i široko dostupan lijek Deksametazon može pomoći spasiti živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19

Piše PSD
16. lipnja 2020. - 15:30

Jefitn i široko dostupan lijek Deksametazon može pomoći spasiti živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19, piše BBC.

Britanski stručnjaci kažu da je liječenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Spomenuti lijek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kisiku, smrtnost je smanjena za petinu.

Zajedno s mnogim drugim postojećim lijekovima, Deksametazon je dio najvećeg svjetskog pokusnog testiranja kako bi se vidjelo koja terapija najbolje liječi Covid-19.

Znanstvenici procjenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5000 života da se lijek otpočetka upotrebljavao.

S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa.

Za pacijente na respiratorima smanjio je rizik od smrti s 40 na 28 posto. Pacijentima koji trebaju kisik smanjio je rizik od smrti s 25 na 20 posto.

- Ovo je dosad jedini lijek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost. I smanjuje ju značajno. To je veliki pomak, tvrdi voditelj istraživanja prof. Peter Horby.

- Postoji jasna, jasna korist od liječenja Deksametazonom. Liječenje traje 10 dana i stoji oko 5 funti po pacijentu. Dakle, u konačnici košta 35 funti da spasite život. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnoj razini, kaže prof. Martin Landray koji je također sudjelovao u istraživanju.

Preporučuje da bolnice, kada je to potrebno, trebaju odmah početi davati Deksametazon, no ne preporučuje da ljudi sad kupuju u ljekarnama kako bi ga ponijeli kući.

Naime, čini se da Deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju.

19. travanj 2024 07:39