StoryEditorOCM
ForumMIŠLJENJE STRUČNJAKA

Analitičar Žarko Ivić komentira potop SDP-a na izborima: Socijaldemokratima prijeti čak i nestanak!

Piše PSD
6. srpnja 2020. - 08:39

Veliko iznenađenje izbora je prije svega uvjerljiva pobjeda HDZ-a, što je ujedno treća velika osobna pobjeda Andreja Plenkovića nakon parlamentarnih izbora 2016. i nedavnih unutarstranačkih izbora. SDP je, nema sumnje, doživio potop. Razlozi su tome strukturalni, ali utjecaja je imala i neinventivna te dosta općenita kampanja; išli su u "restart" sa starim licima.

Ocjena je to političkog analitičara Žarka Ivića, koji strukturalne razloge SDP-ova strmoglava pada vidi i u tome što privlače općenito starije birače te se nisu nametnuli mladima, koji su se okrenuli strankama okupljenima oko platforme Možemo!, Stranke s imenom i prezimenom i sličnima. Na upit što će biti s Davorom Bernardićem, za kojega su već u izbornoj noći neki od stranačkih veterana rekli kako razmišlja o ostavci, kaže:

– On će možda ostati u Saboru, ali pitanje je hoće li ostati u SDP-u. Međutim, mislim da je bolje pitanje što će biti sa SDP-om. Bijes će se sada okrenuti prema Bernardiću, iako odgovornost za ovaj rezultat nije samo na njemu. Uostalom, u nama susjednim zemljama, poput Mađarske i Srbije, ali i Poljske, nestale su socijaldemokratske stranke koje su devedesetih godina nastajale kao sljednice bivše komunističke partije.

Raspudić diže Most

Nova ljevica očito je ojačala i u nas, a te stranke, kaže Ivić, prvenstveno su se isprofilirale na beskompromisnom inzistiranju na temi Zagreba, Milana Bandića i potresa u Zagrebu. "Počinje borba za Zagreb", najavljuje Ivić.

No, kako će izgledati nova vladajuća većina u Hrvatskoj?

– Vrlo lako bi se moglo dogoditi da bude ista kao dosad, samo s većim HDZ-ovim utjecajem. Ako HNS i Čačić dobiju koji mandat, uz manjince i dijasporu, HDZ-u možda neće trebati nitko drugi – razmišlja Ivić.

Veliko iznenađenje u pozitivnom smislu je, pak, rezultat Mosta, smatra on.

– Most je prva politička opcija s takozvanog trećeg puta koja se uspjela potvrditi u trećem izbornom ciklusu, prije svega time što su uspjeli privući nove kadrove, poput Raspudića, iako je stranka praktički bila "down" – kaže Žarko Ivić.

Što se tiče Domovinskog pokreta Miroslava Škore, dodaje, oni su očekivali više.

– Iz situacije u kojoj je trebao biti prva i jedina udavača HDZ-a, vrlo lako se može dogoditi da Plenkoviću Škoro neće trebati za formiranje vlasti. HDZ i Plenković će sigurno nastojati izbjeći situaciju da ih netko ucjenjuje – kaže Žarko Ivić. Također, uvjeren je da dio ljudi sa Škorine liste koji su izborili saborski mandat neće ostati uz njega.

– Ne duguju mu lojalnost. Vrlo je izvjesno da će se neki od njih prikloniti izbornom pobjedniku – procjenjuje Žarko Ivić.

23. travanj 2024 22:11