StoryEditorOCM
ForumSUMORNA PROGNOZA

Američki Institut objavio predviđanja za Hrvatsku: Do siječnja preko 1000 mrtvih, od Covid-a će umirati 50-ak osoba dnevno

Piše PSD
4. rujna 2020. - 12:00

Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona objavio je najnovija predviđanja razvoja koronavirusa u Hrvatskoj koja su vrlo sumorna.

Trenutan broj umrlih od COVID-19 u Hrvatsko je 194, a IHME predviđa da će do 1. listopada u Hrvatskoj biti 225 preminulih.

Uz pridržavanje sadašnjih epidemioloških mjera ili ako dođe do njihova ublažavanja očekuju da će do 1. siječnja 2021. u Hrvatskoj u prosjeku dnevno umirati 52 zaražene osobe. Do istog datuma predviđaju da će u zemlji biti 1.267 umrlih.

Model predviđa i situaciju u kojoj bi se svi pridržavali mjera obaveze nošenja maski u javnosti te da bi u tom slučaju do 1. siječnja u Hrvatskoj bilo 230 smrtnih slučajeva.

Izračunali su i da će nam do početka iduće godine trebati gotovo 2000 bolničkih kreveta za oboljele i čak 493 respiratora.

Projekcije su napravljene prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i podložne su promjenama ovisno o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Iako ovaj scenarij izgleda vrlo pesimistično, nadajmo se da je IHME možda i ovaj put precijenio brojke umrlih kao što im se to dogodilo u prethodnoj  projekciji.

Institut je, naime, ovo ljeto već ispravljao projekcije za Hrvatsku.

Tako su u prvom jeku pandemije procijenili da će Hrvatska imati oko 166 umrlih, odnosno šezdesetak više nego što ih je doista premunulo.  

Ubrzo nakon toga ispravili su projekcije te su predvidjeli da bi do početka listopada moglo biti 122 preminule osobe od COVID-19. Model izračuna je promijenjen nakon što je Nenad Bakić prigovorio institutu, a podržao ga je i nobelovac Michael Levitt.

 

19. travanj 2024 11:42