StoryEditorOCM
ĐiradaNOĆ PERFORMANSA

Večeras počinje 25. festival Zadar snova, izvest će se performans ‘Srbin, Cigan, Peder i Musliman‘ koji slavi zajedništvo njegujući različitost

Piše Zadarski.hr
23. srpnja 2021. - 12:52

Večeras u 19 sati performansom Nikoline Majdak počinje 25. festival Zadar snova - Međunarodni festival suvremenog kazališta. Performans će se održati na ulazu u današnje skladište Elektre u Teslinoj ulici, a nekad prostoru pogona Vlado Bagat (trgovina).

Evo što o svom novom performansu kaže Nikolina:

'Podržavam' Performans tematizira nedostatak junaštva i ekstremne hrabrosti koju umjetnica uočava u svakodnevnom životu suvremenog društva (barem onog koje ju okružuje), pa tako i njenom vlastitom. Prazninu između vlastitog nejunaštva i junaštva junaka prošlosti nadomješta knjigama koje drži na glavi, praksu nadomješta teorijom pretvarajući se privremeno u živu karijatidu. Tijekom performansa autorica nastoji simbolički prikazati kako je okolina postala 'teret' na glavama ljudi koji ju gotovo pridržavaju da ne padne, prepuštenu na milost i nemilost okolnostima.   

Večeras su još na programu Mirjana Đan, na Forumu u 20h te Mia Zalukar i Bruno Isaković s predstavom Shake It Off, u produkciji Malo sutra i Domino, u sv. Dominiku u 21h.

'Srbin, Cigan, Peder i Musliman' Mirjane Đan slavi zajedništvo njegujući različitost i individualnost te odaje počast žrtvama i preživjelima predrasuda i diskriminacija. Brodski je govorio da odabrati nešto što privlači druge samo naglašava vulgarnost izbora. Vjerujem da poezija treba uzburkati slušatelje, suočiti ih s vlastitim predrasudama i strahovima u želji da ih razbije te iznova sastavi plemenitim osjećanjima jedinstva, ljubavi, milosti i oprosta.

Pozivam ljude da se oslobode stega konzervatizma, konformizma i moralne revitalizacije i da se kroz poeziju i muziku prepuste ljubavi.

Ljubav je 'najsjajnije stanje euforije', jer osvještavanje kapaciteta vlastite ljubavi omogućava nam da je osjetimo u svim njezinim pojavama.  

Autori čije stihove govori su: Adnan Lugonić, Bojan Krivokapić, Kujtim Paçaku, Miroslav Antić uz muziku i pjesme Šabana Bajramovića

'Shake It Off'

Plesna predstava Shake it off gradi svoju atmosferu u fizičkom naboju vibracija i drhtaja. Sve se sastoji od vibrirajućih čestica. Kvantna fizika govori o onim najmanjim koje vibriraju u praznini, što je stalno stanje svega što postoji. Kvaliteta i intenzitet vibracije određuje sve oblike i prirodu svih stvari. Sve nezaustavljivo vibrira. Stolac na kojem sjedimo, planina na koju se penjemo, voda koju pijemo, osoba ispred nas. Mi sami.

Svi posjedujemo iskustvo drhtavog stanja.

20. travanj 2024 17:27