StoryEditorOCM
ĐiradaVRIJEDI POGLEDATI

Kontroverzna Američka papisa za kraj 26. Zadarskog kazališnog ljeta

Piše HNK ZD/Zadarski.hr
27. srpnja 2020. - 14:41

Ovogodišnje 26. Zadarsko kazališno ljeto završava u srijedu, 29. srpnja sa predstavu HNK Zadar, "Američka papisa", u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Jasne Ančić.

Predstava je nastala prema djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski jezik preveo Andrija Seifried. Praizvedba predstave bila prije dvadest godina na Dubrovačkim ljetnim igrama, a premijera  29. 7. 2010. na 16. Zadarskom kazališnom ljetu.

Početak predstave je u 21:30 sati u lapidariju Narodnog muzeja.  

Esther Vilar, njemačko-argentinska književnica, rođena je u Buenos Airesu 1935. godine u njemačkoj emigrantskoj obitelji. Pripada grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti.

"Američka papisa"  je djelo kojeg je napisala je 1982. godine, a koje propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve.

image
Hnk Zadar

Znatiželjom intelektualca, ona propitkuje, problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju, ali i iznošenje njenog životnog i vjerskog alibija, progovarajući pri tom iz same suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene koja je u prigodi nakon „stoljeća i stoljeća“ obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. „Američka papisa“ tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.

Ulaznice po cijeni od 60,00 kuna  su u prodaji na sustavu Croatia Tickets i na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati te sad vremena prije početka programa na lokaciji održavanja programa.

Više o predstavi na linku.

 

18. travanj 2024 12:10