StoryEditorOCM
ĐiradaPLES SE VRAĆA!

Čak pet gostujućih plesnih predstava očekuje Zadrane ove sezone: prva u nizu večeras!

Piše Zadarski Plesni Ansambl
13. lipnja 2020. - 08:18

U velikoj dvorani HNK u Zadru, u subotu, 13. lipnja u 20 sati, izvest će se po prvi puta plesna predstava u Zadru nakon situacije uzrokovane koronom. U sklopu projekta razvoja plesne sezone, čime Zadar prednjači na decentralizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj, izvest će se pet gostujućih predstava iz Splita i Zagreba.

Prva u nizu je predstava Transformers koja je dobila nagradu za najbolju koreografiju strukovnih udruga suvremenog plesa u prošloj sezoni. Plesna sezona je projekt kojim se dovode plesne predstave iz drugih gradova Hrvatske ili inozemstva, a odvija i organizira u suradnji Zadarskog plesnog ansambla i Grada Zadra.

U ožujku prošle godine predstava Transformers  imala je premijernu izvedbu u sklopu programa Koreospektar Zagrebačkog plesnog centra u kojem se plesači po prvi puta okušavaju u autorskom i koreografskom izričaju. Ovo zanimljivo djelo potpisuje dvojac plesnih umjetnika, Marin Lemić i Ida Jolić, koja je za ulogu u Transformersima dobila nagradu za najbolju plesačicu sezone.

Marin Lemić, porijeklom iz Zadra je priznati europski umjetnik koji je ove godine u dva navrata vodio radionice suvremene plesne tehnike  u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom, te gostovao sa svojim solom na Večeri plesne minijature. Oblikovanje zvuka i odabir glazbe potpisuje Luka Gamulin, a produkciju Ivan Mrđen.

Predstava Transformers polazi od ideje transformativnoga tijela nalazeći vokabular kojim se na razini tjelesne ekspresije, uključujući pokret, mimiku i glas, uspostavlja komunikacija između dvaju fizičkih entiteta.

"Ostaju li transformacijski procesi zasebni ili su zbog međudjelovanja nužno dijeljeni, zrcale li se pojedinačni entiteti jedno u drugome ili se susretom promijenjeni međusobno udaljavaju? Možemo li se doista dokraja pojmiti? Kako tijelom i osjetilnošću razumijevati potrebe i htijenja drugoga tijela? Može li se tijelom komunicirati ono što jeziku izmiče?", neka su od pitanja koja predstava otvara. 

image
Zdpa

Obogaćivanje kazališne i plesne ponude tijekom cijele godine s kvalitetnim predstavama visoke umjetničke vrijednosti je zadatak koji je Zadarski plesni ansambl preuzeo ne bi li u gradu bogate plesne tradicije podigao visoko ljestvicu prema kojoj bi se orjentirala i plesna scena u Hrvatskoj. Osim gostujućim predstavama, vlastitim cjelovečernjim, festivalom Monoplay i cjelokupnim događanjem oko njega, okupljanjem plesne scene za Međunarodni dan plesa i Večer plesne minijature, edukativnim platformama koje traju kroz cijelu godinu, a svoju kulminaciju imaju za vrijeme STREAM Zadar ljetnjih radionica, Ansambl se u posljednje vrijeme bavi i proizvodnjom plesnih video uradaka.

Zadarski plesni ansambl pokušava iskoristiti sve izvedbene resuse u Gradu Zadru (HNK Zadar, Kazalište lutaka Zadar, Kneževa palača, dvorane za radionice i komorne izvedbe, vanjski prostori), a dovršetkom novog Centra nezavisne kulture na Voštarnici novi prostori i lokacije otvorit će i nove mogućnosti umjetničkog izražavanja.

image
Zdpa

 

24. travanj 2024 21:34