StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ U SPLITU

Župan umiruje građane: Domovi za starije u cijeloj županiji su po kontrolom. Nemojte im za Uskrs ništa nositi zbog mogućnosti unosa infekcije  

Piše Ivica Nevešćanin
8. travnja 2020. - 12:24

Povodom aktualnog stanja u Splitu, gdje je došlo do eksplozije zaraze u Domu za starije osobe, župan Božidar Longin je rekao kako je odmah u utorak ujutro razgovarao s ravnateljem zadarskom doma za starije osobe, Markom Buljatom. On ga je izvijestio da je stanje u najboljem redu, jer se od početka izbijanja epidemije u tom, ali i drugim staračkim domovima na području županije, državnim i privatnim, uvedene posebne mjere koje vrijede za medicinsko osoblje, njegovatelje i korisnike doma.

Od početka uvođenja mjera u zadarskom domu nema neovlaštenih ulazaka ni izlazaka. Sve se događa pod strogo kontroliranim uvjetima. Svi djelatnici doma u kontaktu s korisnicima koriste zaštitne maske i strogo provode druge protuepidemijske mjere sprečavanja širenja virusa – kazao je Longin apelirajući na građane čiji su članovi obitelji smješteni u tim ustanovama da se u nadolazećim danima Uskrsa suzdrže od posjeta, odnosno nošenja hrane i drugih potrepština svojim članovima obitelji, jer se i tako može unijeti infekcija u dom.

- Moramo tu biti rigorozni i striktno provoditi mjere. To je osjetljiva skupina građana. Za sada je u domu sve pod kontrolom, sustav funkcionira besprijekorno. Možemo biti mirni – poručio je župan Longin.

Načelnik stožera Šime Vicković tome je dodao kako je Stožer preko Doma zdravlja od početka epidemije svim domovima za starije osobe na području cijele županije (privatnim i državnim), osigurao dovoljno zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava za sve djelatnike i korisnike.

Svi medicinski djelatnici i njegovatelj u svim domovima za starije osobe na području županije prolaze zdravstvene preglede. Mjeri im se temperatura a prilikom kontakta s korisnicima doma moraju se strogo pridržavati mjera zaštite, dodao je epidemiolog Alan Medić.

25. travanj 2024 18:40