StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI TROŠKOVI

Zdravko i Višnja Pevec moraju platiti još 364.000 kuna sudskih troškova zbog nekretnine u Zadru iz koje su 1990. godine počeli širiti svoju trgovinu!

Piše B.S.
23. studenog 2020. - 20:35

Zdravko i Višnja Pevec moraju platiti 364 tisuće kuna sudskih troškova nakon što su na Općinskom sudu u Zadru izgubili sudski postupak kojim su od njihovog nasljednika “Pevexa” tražili predaju u posjed dijela nekretnine u Zadru iz koje su 1990. godine počeli širiti svoju mrežu. Osim dijela nekretnine na zadarskoj Magistrali iz koje su krenuli u osvajanje hrvatskoga tržišta, Pevecovi su u sudskom postupku od “Pevexa” tražili i isplatu mjesečne najamnine u iznosu od 14 tisuća eura od 15. siječnja 2012. godine do danas.

Zadarski sud je, međutim, odbio oba tužbena zahtjeva koja su Višnja i Zdravko Pevec još 2013. godine pokrenuli protiv društva Pevec, pravnog prethodnika “Pevexa”, te im k tome dosudio i plaćanje sudskih troškova jer nisu dostavili potvrdu o imovnom stanju.

- Prema odredbi čl. 14. st. 2. ZSP, stranka je dužna uz prijedlog za oslobođenje od plaćanja pristojbe priložiti potvrdu o imovnom stanju koju izdaje Porezna uprava Ministarstva financija. Dakle, u trenutku kada stranka postavlja zahtjev za oslobođenje od plaćanja sudske pristojbe mora dostaviti i navedenu potvrdu. Međutim, ovi tužitelji nisu postupili na taj način niti su do zaključenja glavne rasprave potvrdu dostavili – navodi se u presudi Općinskog suda u Zadru.

Oba tužbena zahtjeva Pevecovih sud je odbio nakon što je ugovore o najmu i darovanju dijela stambenog prostora u istoj zgradi njihovim sinovima Danijelu i Davorinu sud proglasio ništetnim. Prema povijesnom izvatku utvrđeno je, naime, da Višnja i Zdravko Pevec nikada nisu bili vlasnici nekretnine jer se nisu knjižili da bi stekli vlasništvo temeljem ugovora o darovanju koji je osim toga ništetan i ne proizvodi valjane pravne učinke.

"Pevex" je u odgovoru na tužbu naveo kako prema navodnom ugovoru proizlazi da je Višnja Pevec dala u najam društvu Pevec d.o.o. i nekretnine svojeg supruga i direktora društva Zdravka Peveca koji je pak predmetni ugovor potpisao u svojstvu direktora društva, a što je suprotno odredbama Zakona o zakupu poslovnih prostorija jer ona nije mogla ugovoriti zakup za trećeg.

Konačno, smatraju da je ugovor krivotvoren jer je Višnja Pevec dala u najam svoje i suprugove nekretnine kada još nije bila upisana kao vlasnik obzirom su parnicu na utvrđenje prava vlasništva okončali tek krajem 2011. godine. Parcelacija prema kojoj je stanje nekretnina bilo u površinama naznačenim u čl. II. ugovora o najmu izvršena je u studenom 2010. godine, dakle nakon što je ugovor sklopljen pa sve navedeno jasno govori u prilog sumnje tuženika da su tužitelji počinili kazneno djelo krivotvorenjem isprava.

U vrijeme sklapanja ovog ugovora iz 2009. godine Višnja Pevec bila je zastupnik društva te kao takva nije mogla bez posebne ovlasti trgovačkog društva nastupati kao druga ugovorna strana i s društvom sklapati ugovore u svoje ime i za svoj račun, u svoje ime, a za račun drugih osoba, ili u ime i za račun drugih osoba.

Iz ugovora o kupoprodaji nekretnina od 21. prosinca 2001. godine slijedi da su Pevecovi prodali predniku tuženika Pevec d.o.o. poslovni prostor prizemlje i kat koji se nalazi u Zadru na adresi Zagrebačka 22 i to u površini od 1205 m2 za iznos od 2.500.000 DEM u protuvrijednosti kuna.

Poslovno carstvo Pevecovih godinama je raslo od trgovine alata za poljodjelstvo i uređenje okućnice, do tvrtke koja je u svojih 18 trgovačkih centara ostvarila ukupni promet od 450 milijuna eura i godišnji rast od 12,5 posto te imala oko 4000 zaposlenih.
Potkraj 2009. kada je carstvo propalo u tvrtki je proglašen stečaj, a iz dvaju Peveca d.o.o., Zagreb i Bjelovar, nastala je nova tvrtka - dioničko društvo Pevec.

Zbog negativnog PR-a “Pevec” je u veljači ove godine promijenio ime u “Pevex”. Tri godine ranije Višnja i Zdravko Pevec odbili su ponudu od sedam milijuna kuna kako bi povukli sve tužbe zbog korištenja imena, stiliziranog pijetla i slogana “Kupujte s osmijehom!” Visoki trgovački sud RH u rujnu je, međutim, odbio njihove tužbe i presudio da bračni par nema pravo na ime, logo i slogan tvrtke koju su osnovali, te Pevecu moraju nadoknaditi oko 700.000 kuna troškova postupka.

Prošle je godine pak Zdravko Pevec osuđen zbog utaje poreza kojim je državni proračun oštetio za gotovo 27 milijuna, dok je Višnja Pevec oslobođena optužbi.

20. travanj 2024 02:03