StoryEditorOCM
4 kantunaRODITELJI ZBUNJENI

Za tjedan dana otvaraju se dječji vrtići, ali na snazi su posebna pravila. Nekić: "Djecu dovedite u vrtić samo ako nemate baš nikakvo drugo rješenje"

Piše Ana Vučetić Škrbić
4. svibnja 2020. - 17:09

U ponedjeljak 11. svibnja s radom bi trebali početi dječji vrtići u Zadru.

Međutim, sedam dana prije, roditelji, ali i sami odgojitelji, zbunjeni su kako će vrtići funkcionirati prema preporukama koje je izdao nacionalni stožer. Počevši od toga da u grupi smije biti maksimalno petero djece do toga da se fizička i socijalna distanca moraju strogo poštovati.

Otvorenim pismom javila se i Inicijativa odgojitelja predškolske djece okupljenih na platformi SIDRO, izražavajući “duboku zabrinutost zbog činjenice da vrtići u ovom trenutku nisu spremni za povratak djece i odgojno-obrazovnih djelatnika na način koji bi mogao odgovoriti na specifične zahtjeve odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi niti zadovoljiti zdravstveno-higijenske standarde nužne za očuvanje zdravlja i života djece, njihovih obitelji i djelatnika vrtića”.

Ukratko, upozoravaju kako je propisana distanca u vrtićkim ustanovama neprovediva jer takav način rada u potpunosti onemogućava normalan odgojno-obrazovni rad. Na isti su način reagirali i brojni roditelji, zbunjeni uputama koje su dobili.

Pročelnik gradskog Upravog odjela za obrazovanje Joso Nekić kaže kako je uzrok svemu zapravo loša komunikacija, odnosno dezinformacija zato što se odluke Stožera tumače na pogrešan način.

- Vrtići u ponedjeljak ne počinju s redovnim radom, mi smo i dalje u izvanrednoj situaciji! Od samog početka, otkako su vrtići zatvoreni, mi imamo dežurstvo gdje se ove mjere već primjenjuju. Sada su mjere samo malo olabavljene u slučaju da nešto veći broj roditelja dovede djecu. Ali, na početku tih uputa lijepo stoji kako se svoj djeci, ne samo onoj s kroničnim problemima, preporučuje ostanak kod kuće! Dovođenje djeteta u vrtić vrijedi samo za one koji ne mogu pronaći ama baš nikakvo drugo rješenje za njihovo čuvanje. Dakle, nema govora o redovitom radu vrtića niti o masovnom dovođenju djece, ponavljam, na snazi je i dalje izvanredno stanje - poručuje Nekić, dodajući da djeca neće izgubiti ništa ako ostanu kod kuće jer će biti manje izloženi riziku od zaraze.

Za one roditelje koji nemaju drugog rješenja nego dovesti dijete, pravila su vrlo jasna. Svaki put prije dovođenja djeteta u vrtić, o tome se dan prije mora obavijestiti ustanovu, a ako je dolazak odobren, telefonski se dobivaju upute o dovođenju i odvođenju te osobnim stvarima koje je potrebno donijeti.

Prije dolaska u vrtić roditelji djetetu i njemu bliskim osobama svakodnevno moraju mjeriti temperaturu. U slučaju da je povišena ili da postoje drugi znakovi zaraznih bolesti, dijete ne pohađa vrtić. Ispred ulaznih vrata bit će postavljena "dezinfekcijska barijera" u kojoj će mališani dezinficirati obuću, vrata vrtića bit će zaključena i otvarat će se samo na zvono. Ako u isto vrijeme dođe više roditelja, trebaju držati distancu od dva metra. Vodit će se tjedna evidencijska lista, a uz održavanje standardnih mjera, djeca neće morati nositi zaštitnu masku.

Za vrijeme trajanja vrtićkog dežurstva, gdje su ovakve mjere već na snazi, u "Sunce" je dolazilo četvero djece, a u "Radost" između dvoje i četvero.

Od ponedjeljka su s radom ponovno počele ambulante školske medicine koje provode testiranja budućih prvašića. Kako je započeti ciklus testiranja prekinut 17. ožujka, novi rasporedi za prvašiće bit će napravljeni do 11. svibnja. Sve informacije o tome bit će dostupne na stranicama Zavoda za javno zdravstvo, a roditelji će biti obaviješteni o novim pravilima i terminima. Za sve potrebne informacije također se od ponedjeljka može nazvati i direktno u školske ambulante.

25. travanj 2024 08:50