StoryEditorOCM
4 kantuna"SRCEM ZA ZADAR"

Vučetić: ‘Grad Zadar je najsramotniji grad u Hrvatskoj. Snimak prikupljanja potpisa za gradonačelnika Dukića u gradskom poduzeću je dokaz tome‘

Piše M. Gugić Magaš
20. travnja 2021. - 14:12

"Upravljanje gradom i borba protiv korupcije" naziv je II. dijela programa koalicije “Srcem za Zadar“ koji je u utorak predstavljen na Narodnom trgu. Njihov kandidat Marko Vučetić istaknuo je kako su nadolazeći izbori epohalni jer građani konačno mogu birati između vladanja ili upravljanja, slobodnih institucija ili robovske prakse. 

- Naš program je program upravljanja gradom Zadrom, provođenjem javnih politika u kojima će zaposlenici gradskih firmi biti u funkciji građana, javnog života, ali i vlastite slobode. Ovi izbori u svibnju bit će presudni jer se konačno može dogoditi početak demokracija. Ona je u Zadru ili na razini bolnog stida ili nade. Demokracije ovdje nema sve dok su institucije okupirane i dok postoji hijerarhijska, robovska svijest. Mi nudimo uvid u sve račune jer javnost ima pravo na to – jasan je bio Vučetić dodavši da grad nije iskoristio resurse Sveučilišta jer se „ne želi razvijati na način slobodne znanja, razigranosti te ingenioznosti".

- Grad Zadar je najsramotniji grad u Hrvatskoj. Snimak prikupljanja potpisa za aktualnog gradonačelnik u gradskom poduzeću je dokaz tome. Ako se građani Zadra mire s nečim takvim i ako žele nešto takvo podržavati  onda nek budu svjesni da sudjeluju u okupaciji grada Zadra – istaknuo je Vučetić.

Ante Rubeša iz Akcija mladih istaknuo je kako je borba protiv korupcije najvažnija točka programa koalicije „Srcem za Zadar“ – Grad Zadar je Grad iza zastora, grad kojim upravljaju građevinski karteli u vlasništvu nekolicine ratnih profitera, koji u suradnji s Odjelom za graditeljstvo i prostorno uređenje devastiraju nekoć javni i društveni prostor, koji su upravo ti kartelski bossovi oteli za vrijeme HDZ-ove renesanse, tzv. privatizacije – rekao  je te nastavio:

- Ni drugi gradski odjeli nisu pošteđeni mita i korupcije.  Sjetimo se samo Odjela za sport i kulturu preko kojeg je godinama isisavan novac s kojima je plaćan reket lokalnim batinašima. posljednjeg slučaja kapitalne pomoći za HNK Zadar, koju je pročelnica Dina Bušić zdušno branila kao pomoć školi nogometa, a ustvari se novac uplatio za skupocjeni Mercedes – istaknuo je Rubeša.

Također, Rubeša je naglasio kako smatra da je korupcija u posljednjih 30 godina „strahovladavine“ HDZ-a, odnosno nepravomoćna kriminalne organizacije kako ih je nazvao, zarazila sve gradske odjele. 

- Osnovni uvjet pri zapošljavanju u gradskim institucijama je iskaznica HDZ-a. Najveći primjer uhljebništva je jučerašnji video u kojem zaposlenica tvrtke Vodovod, koja ima gubitak do 70 posto vode zbog zastarjelih cijevi i mreže, umjesto da rješava svoje probleme, ispunjava kandidacijsku listu – komentirao je Rubeša.

Konkretne stavke iz programa iznijela je Vedrana Mišković, potpredsjednica Foruma žena zadarskog SDP-a.

- Ako bacite pogled u Registar imovine Grada Zadra, vidjet ćete da su podaci nepouzdani i netočni. Procjena nema, a za neke nekretnine nije navedena niti katastarska čestica. Neki stanovi nisu primjereni za stanovanje, a drugi su opasni. Zbog toga ćemo odmah izvršiti procjenu vrijednosti i hitnu sanaciju kako bi u njima omogućili dostojanstven život - naglasila je Mišković. Istaknula je tako da bi dio stanova dodijelili djeci bez roditeljske skrbi nakon isteka prava na Dom ili bi ih pak dali u najam mladim stručnjacima po povoljnim cijenama.

Iako je, kako je sam istaknuo, najstariji među okupljenima, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Marijan Maroja je najavio kako će se prihvatiti rješavanja problema mladih.

- Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg su brojni mladi napustili svoj voljeni Zadar je taj što on trenutno nije grad jednakih šansi za zapošljavanje. Ne mogu se zaposliti u Gradu i gradskim ustanovama iz jednog razloga, nisu članovi stranke, svi znamo koje -uzaključio je Maroja.

19. travanj 2024 09:09