StoryEditorOCM
4 kantunaSMRT U MAZIJAMA

Vatrogasci su morali odrezati krov s auta kako bi izvukli stradale. Uzrok nesreće još nije poznat...

Piše Iva Ivanac
20. svibnja 2020. - 16:11

U teškoj prometnoj nesreći koja se u srijedu oko devet sati dogodila na županijskoj prometnici između Zadra i Ražanca, smrtno su stradali 78-godišnji muškarac i njegova 73-godišnja supruga, dok je teško ozljeđena 77-godišnja putnica. Svo troje su s područja Paga. Vozilom je upravljao muškarac, do njega je sjedila supruga, a putnica se vozila na stražnjem sjedalu.

Automobil marke Hyundai Accent uslijed još uvijek neutvrđenih razloga sletio je s ceste na području Mazija, oko 300 metara od mjesta Žerave, i zabio se u stablo. Od snage udarca vozilo je potpuno uništeno, a nesretne putnike iz smrskanog automobila izvlačili su vatrogasci. U zadnjih petnaest dana ovo je druga prometna nesreća s dvoje i više poginulih na zadarskom području. Prije dva tjedna u slijetanju Audija u more u zadarskoj luci poginula su trojica mladića.

image

 
Luka Gerlanc/Cropix

Prvu dojavu o prometnoj na Mazijama policija je dobila u 9.06 sati. Odmah nakon nesreće promet se odvijao zaobilazno sve do podne kada je županijski državni odvjetnik Emilijo Kalabrić u suradnji s policijskim službenicima završio očevid. U priopćenju objavljenom na stranicama ŽDO-a, prometna nesreća dogodila se kada je 78-godišnji vozač Hyundaija, upravljajući vozilom iz smjera Ražanca prema Zadru, zbog za sada neutvrđenih razloga, skrenuo izvan kolnika te udario u stablo nedaleko od kolnika koje je naposljetku i zaustavilo automobil. Na licu mjesta smrtno su stradali muškarac i njegova supruga dok je putnica sa stražnjeg sjedala hitno prevezena u Opću bolnicu Zadar. Nakon provedenog očevida, županijski državni odvjetnik naložio je da se vozilo preveze u krug PU Zadarske, te da se tijela preminulih prevezu u Opću bolnicu Zadar radi obavljanja obdukcija te izuzimanje tjelesnih tekućina radi provođenja toksikološkog vještačenja.

U izvlačenju unesrećenih osoba u pomoć su priskočili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

- U spašavanju unesrećenih osoba sudjelovala su dva vozila i pet vatrogasaca JVP Zadar. Dojavu o teškoj prometnoj zaprimili smo u 9:09 sati, a vatrogasci su već za minutu bili na putu prema mjestu događaja. Vatrogasci su uz upotrebu hidrauličnih alata iz unesrećenog automobila izvukli dvije osobe, kazao nam je Boris Jović, zapovjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Vatrogasci su iz vozila izvukli vozača i putnicu, a tijelo suvozačice zatekli su na cesti. Kako bi izvukli unesrećene, morali su odstraniti cijeli krov automobila. Na mjestu nesreće ostali su tragovi skinute kore na mjestu gdje se auto zabio u stablo te nekoliko dijelova plastike automobila u grmlju.

U prometnim nesrećama na području PU zadarske od početka godine do danas smrtno je stradalo sedam osoba, dok je u prvih pet mjeseci prošle godine u prometu poginula jedna osoba.

18. travanj 2024 14:37