StoryEditorOCM
4 kantunaLJETNI NOĆNJAK 2020

U Zadru počinje glavno okupljanje dalmatinskih maslinara: Vjerovali smo u to da ćemo se vidjeti i biti zajedno kako bi proslavili život s maslinom!

Piše Mišel Kalajžić
24. lipnja 2020. - 18:41

U Zadru se, od 25. do 27. lipnja, održava ljetni „Noćnjak“, najveća manifestacija maslinara u Dalmaciji koja se zbog specifičnih uvjeta izazvanih pandemijom koronavirusa zbiva u ovom razdoblju.

Glavni organizator Zadružni savez Dalmacije kojega predvodi predsjednik Lordan Ljubenkov uputio je sažetu i jednostavnu poruku koja dobro ocrtava na koji se način ove godine Noćnjak ipak uspio organizirati:

- Vjerovali smo u to da ćemo se vidjeti i biti zajedno. Sada kad je to moguće, možemo vam samo poručiti: Veliko hvala! Hvala jer ste vjerovali u nas, jer ste ostali s nama i čekali da se okupimo na Noćnjaku i proslavimo život s maslinom. Tajni sastojak, po kojem je Noćnjak poseban, pokazao se sada kada je teško. Taj tajni sastojak - to ste vi - prijatelji Zadružnog saveza Dalmacije. Očekuje nas dakle „ljetni Noćnjak“, u maslinarskom Zadru i hotelu Kolovare. Uz zanimljiv i aktualan program osigurali smo u ugodnom ambijentu visoku razinu higijenskih uvjeta – poručili su.

Program u hotelu Kolovare započinje u četvrtak 25. lipnja otvaranjem Sajma opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo i Izložbom maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda s oznakom „HOP“. Sajam i izložba za posjetitelje su otvoreni u četvrtak (25.6.) od 12-21 i petak (26.6.) od 10-21.

U 11,30 predviđena je sadnja spomen masline Noćnjaka 2020. ispred hotela, te u 12 sati svečano otvaranje manifestacije uz dodjelu priznanja za maslinarstvo i uljarstvo. Uvodna izlaganja o maslinarstvu i uljarstvu (HAPIH) vodit će moderatori doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić i Lordan Ljubenkov, dipl. iur., a teme su: Neobavezni sustav označavanja poljoprivrednih proizvoda oznakama Hrana hrvatskih farmi i polja, doc.dr.sc.Krunoslav Dugalić, mag.ing.agr. Damir Karakaš, Praćenje širenja i suzbijanja novog stranog štetnika masline – crne štitaste uši araukarije na otoku Braču, dipl.ing.Ivana Jakovljević, dipl.ing. Lidia Bradarić, dr.sc.Dario Ivić, dipl.ing. Luka Popović, mr.sc. Ivan Poje,dipl.ing. Maja Pintar, Primjena različitih tipova tresača u berbi maslina, dr.sc.Tvrtko Jelačić, dr.sc. Bernardica Milinović, dr.sc. Predrag Vujević.

Održat će se i Okrugli stol „Maslina i klimatske promjene“ kojega će voditi dr. sc. Frane Strikić na teme: Klimatske promjene i 21. stoljeće, doc. dr. sc. Vedran Poljak, Utjecaj klimatskih promjena na maslinu, prof. dr. sc. Frane Strikić, Utjecaj ekstremnih klimatskih uvjeta na razvoj štetnika masline, doc. dr. sc. Mario Bjeliš, Upravljanje rizikom u maslinarstvu, doc. dr. sc. Josip Gugić. Navečer je predviđeno svečano uručivanje priznanja za kvalitetu otvorenih maslinovih ulja.

U petak se opet održava Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu uz moderatoricu dr. sc. Mirellu Žanetić. Teme su: Nove metode suzbijanja štetnika masline primjenom biljnih hlapivih tvari – LoVeFly, dr.sc. Elda Vitanović, mr.sc. Jakša Rošin, dr.sc. Maja Jukić Špika, Tonka Ninčević, dr.sc. Mirella Žanetić, dr.sc. Marin Čagalj, Marija Mandušić, dr.sc. Katja Žanić, dr.sc. Slavko Perica, Andrea Bilić, prof. Valerija Dunkić, prof. Božena Barić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Uzročnici, prijenosnici, prevencija i bio-kontrola raka masline u maslinicima Splitsko-dalmatinske županije, dr. sc. Gabriela Vuletin Selak, Marina Raboteg, mag. educ. biol. et chem., dr. sc. Katja Žanić, Marija Mandušić, mag. ing. agr., dr. sc. Slavko Perica, dr. sc. Petar Pujić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Uzgoj maslina u gustom sklopu i procjena kvalitete dobivenih sortnih ulja, dr.sc. Predrag Vujević, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu – Centar za voćarstvo i povrćarstvo, Morfološka i fiziološka svojstva sadnica Kaštelanske stare masline u uvjetima abiotičkog stresa, Josip Tadić, mag.agr., Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, EU H2020 projekt OLEUM – Napredna rješenja za osiguranje kvalitete i autentičnosti maslinovih ulja, dr.sc. Karolina Brkić Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Analiza teksturnog profila ploda masline i utjecaj na kvalitetu maslinova ulja, dr.sc. Maja Jukić Špika, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Korištenje DMU u ugostiteljskim objektima Dubrovačko-neretvanske županije, Iva Mračić, Sveučilište u Dubrovniku, Zavod za mediteranske kulture, Maslinarstvo u funkciji razvoja ruralnog turizma u Baru i Crnoj Gori, Mr. Ćazim Alković, Značaj Bulićeve Dalmatinske elajografije, Želimir Bašić, dipl.iur.

Praktikum iz maslinarstva i uljarstva Ministarstva poljoprivrede pod vodstvom mr. sc. Višnja Šimunović obrađivat će teme: Osvrt na maslinarsku 2019. godinu i preliminarni rezultati praćenja i određivanja tehnološke zrelosti maslina, mr.sc. Višnja Šimunović, Sustavi uzgoja maslina s naglaskom na biološku raznolikost, Gordana Dragun, dipl.ing.agr., Klimatske promjene i njihov utjecaj na maslinarstvo Zadarske županije, Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr., Aktualni problemi i izazovi u zaštiti maslina, Silvija Marušić, dipl.ing.agr., Buharica – autohtona sorta otoka Brača, mr.sc. Stanislav Štambuk

Aktualnosti na tržištu maslinovog ulja (AGRRA), moderatorica Ivana Dević, dipl. ing., obrađivat će teme: tržište maslinovog ulja u uvjetima krize zbog pandemije COVID-19, Neven Jurjević dipl.ing., Senad Salihović mag.ing.agr„Od polja do stola“, ključna komponenta Europskog zelenog plana u Hrvatskoj, Ivana Dević, dipl.ing.

Nakon Zadružne ure na temu Zadruge kao odgovor na krizu, Skupštine Hrvatske udruge vinarskih gradova Dvorana IV i prezentacija strojeva i opreme generalnog sponzora Noćnjaka tvrtke Messis d.o.o. Zagreb, ispred hotela će biti upriličeno Svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja i proizvoda od masline.

23. travanj 2024 20:45