StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NAČELNIK POLIČNIKA SPAŠAVA EUROPSKI PROJEKT

U Poličniku završen 25,8 milijuna kuna vrijedan Centar za pčelarstvo, a Lončar čekaa zeleno svijetlo za buduće stanare

Piše I. Ivanac
9. prosinca 2019. - 19:50
policnik1-051219

U industrijskoj zoni Grabi u Poličniku, na čak 1.885 metara četvornih, završena je izgradnja "Centra za razvoj i edukaciju", vrijednog ukupno 25,8 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar je zamišljen kao središte pčelarstva Zadarske županije, mjesto za unapređenje poslovanja u industrijama koje kao svoje sirovine koriste pčelinje proizvode - vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med. Najnovije tehnologije za preradu pčelarskih proizvoda uskoro trebaju ispuniti zgradu koju krasi bijela fasada u obliku saća, no iako je Centar praktički pred dobivanjem uporabne dozvole, načelnik Općine Poličnik Davor Lončar našao se na nekoliko briga.

Prva, da bi zgotovio Centar, općinu je morao zadužiti za šest milijuna kuna. Druga, od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) mora dobiti dozvole da se u nove prostorije usele korisnici kako bi Centar mogao zaživjeti. Međutim, iz inicijalnog projekta „ispali” su poduzetnici vezani uz pčelarstvo, a njihovo mjesto trebale bi sada „ispuniti” javne ustanove i institucije, poput AGRRA-e i Zavoda za javno zdravstvo. Od prvotne ideje iz 2014. godine da u prostorijama Centra bude 12-13 novih obrtnika koji su orijentirani isključivo na proizvodnju meda i pčelarskih proizvoda morao je odustati upravo zbog toga jer se na poziv za iskazivanjem interesa nitko nije javio.      

- Bio sam u poziciji da zaustavim gradnju, ali to nisam napravio, već sam zadužio Općinu Poličnik za šest milijuna kuna. Time sam blokirao sve druge projekte u općini počevši od komunalne infrastrukture, pa sve do gradnje vrtića. Općina Poličnik je za ovaj Centar dala zemljište i dokumentaciju. Ne želim nikoga napadati, ali ne znam kako ćemo vratiti novce, zabrinut je načelnik Lončar.

Odgovor iz ministarstva i SAFU-a još uvijek čeka. Za sada je dobio zeleno svjetlo da se u urede na prvom katu useli Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). U prizemnim prostorijama je predvidio mjesto za Poljoprivrednu školu i Sveučilište u Zadru koji su ujedno bili i partneri na projektu, te Zavod za javno zdravstvo, ali dozvolu za to još nema. Ostale prostorije za preradu meda i pčelarskih proizvoda ispunit će pčelari koji za tim pokažu interes, a s kojima je Općina u dogovorima cijelo vrijeme. Na taj će način lakše preraditi, izvoziti i brendirati med, s obzirom da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj u njegovoj proizvodnji.

- Obavili smo razgovore s AGRRA-om, Poljoprivrednom školom, Sveučilištem, ZZJZ-om i svi su jako zainteresirani za ove prostore. Uz naše pčelare, priča bi bila zaokružena tako da bi oni na jednom mjestu imali sve što im je potrebno, ističe načelnik Lončar dodajući kako je u ponedjeljak poslao dopis Ministarstvu gospodarstva i SAFU za njihovo useljenje. Načelnik Lončar ističe kako na Centru ne želi zarađivati već da će njegovi korisnici plaćati onoliko koliko je potrebno da centar bude samoodrživ, što označava da će se korištenje naplaćivati prema režijskim nametima.

- Ako uspijemo u našim naumima u Centru će dnevno biti sto ljudi, govori Lončar koji ne sumnja da će dobiti potrebne dozvole.

No vratimo se na uređenje 1800 kvadrata velikog Centra koje je uistinu impresivno. U prizemlju se nalazi razvojna radionica, punionica meda, kemijsko mikrobiološki laboratorij, velika učionica, multimedijalna dvorana, dvorana za senzoriku i izložbeni prostor, dok se na prvom katu nalazi osam ureda veličine od 17 do 58 kvadrata. Centar će voditi koordinator kojeg će imenovati Općina Poličnik.

Pčelarima su dakako najzanimljive prostorije koje se tiču proizvodnje meda i prerade pčelarskih proizvoda te skladištenja jer su im na raspolaganju velike hladnjače u kojima mogu čuvati svoje proizvode.

- Projekt „Centar za razvoj i edukaciju" daje dodanu vrijednost proizvodima, razvija gospodarstvo, povećava broj poduzetnika koji će se baviti poslovima vezanim za pčelinje proizvode i odgovara visokim zahtjevima tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima. Stavlja naglasak na transfer znanja na studente i učenike kroz praktični rad i stručno vodstvo te tako garantira buduću radnu snagu koja će biti spremna odgovoriti na izazove visoko razvijenih tržišta i zahtjevnih kupaca – ističe načelnik Poličnika.

Potpuni dovršetak Centra i dobivanje uporabne dozvole očekuje se do 6. veljače, do kada i službeno traje europski projekt, a prvi korisnici će svoj med moći preraditi odmah nakon toga.


Neprocjenjiva korist za pčelare

Koliko će Centar zapravo značiti pčelarima otkrio nam je i dopredsjednik udruge zadarskih pčelara "Dalmatina" Zlatko Elveđi.

- Korist koju će pčelari imati s ovim centrom je neprocjenjiva. Sve će biti na jednom mjestu, uz to, moći će osloboditi svoje sadašnje prostore koje im služe za preradu meda te ih prenamijeniti u nešto drugo, a svu proizvodnju obavljati u Centru. Na raspolaganju će nam biti i laboratorij, ističe Zlatko te dodaje da će se na taj način puno prije otkrivati bolest pčela. U laboratoriju će se analizirati kakvoća meda i parametri poput vlage, viskoziteta, senzorike te broja peludnih zrnaca.

- Pčelari će moći proširiti svoje poslovanje i na proizvodnju kozmetičkih proizvoda, a s ovim centrom imamo velike mogućnosti. Ne samo mi, pčelari zadarske županije, već svi oni iz šire regije, zaključuje Zlatko.

20. travanj 2024 07:11