StoryEditorOCM
4 kantunaMINI DUG MAKRO SUD

Zbog duga od 8,52 kuna za odvoz smeća iz kuće na Pagu, mora platiti i stotinu puta veće sudske troškove. A kuća od 25 kvadrata ima - 25 vlasnika!

Piše B.S.
22. rujna 2020. - 17:29

Stotinu puta veće parnične troškove morat će platiti Zagrepčanka Darinka L. nakon postupka kojeg je na Općinskom sudu u Pagu pokrenula “Čistoća” zbog 8,52 kuna duga za odvoz komunalnog otpada iz kuće u Povljani na otoku Pagu.
Presudom sutkinje Općinskog suda u Zadru, Stalne službe u Pagu, Blanke Pacaloš – Torbaji, uz dug od 8,52 kuna, čiji su mjesečni anuiteti od prosinca 2018. do srpnja 2019. iznosili 0.71 kunu, Zagrepčanka mora platiti i parnični trošak od 825,00 kuna sa propisanom zakonskom zateznom kamatom.

Iako je riječ o vrlo malom iznosu, u Čistoći Pag d.o.o pojašnjavaju kako nije bilo drugog načina da se riješi pitanje plaćanja usluga jer je na kuću od 25 metara četvornih upisano čak 25 suvlasnika! Dosad su već vodili jedan postupak, no vlasnici izbjegavaju plaćati zakonske obveze pravdajući se nesređenim vlasništvom, pa ovom tužbom potražuju novčani iznos po zakonskoj obvezi u visini suvlasničkog djela tuženika.

- Tuženik je upisan pod brojem 24 u suvlasničkom dijelu. U odnosu na tuženike iskazana površina nekretnine iznosi 25,00 m2, što znači da je koeficijent određen površinom nekretnine, sve sukladno spomenutom Cjeniku, iznosi 1,40. Stoga je za tuženika UCMJU=80 (volumen) x 1,40 (koeficijent) x 0,7 (jedinična cijena po litri). Ukupan iznos stoga daje 78,40 kn, a na koji iznos se, sukladno Cjeniku, obračunava PDV od 13% (10,19 kn), što sve skupa iznosi 88,59 kn, koliko je i iskazano u analitičkoj kartici i u tužbi.

U odnosu na suvlasničku veličinu suvlasničkog djela tužitelj potražuje mjesečno iznos od 0,71 kn - navode u “Čistoći”.
Pozivaju se na Zakon o održivom gospodarenju otpadom, te Opće akte jedinice lokalne samouprave donesene na temelju ovog Zakona i to Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, te na Cjenik javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Paga.

Dakle, Zakonom je propisano da je svaka nekretnina dužna koristiti uslugu odvoza komunalnog otpada, a obveznik plaćanja je vlasnik posebnog dijela ili zakoniti posjednik, te je tuženik dužan platiti svoju obvezu sukladno Cjeniku i pravilima koja određuju visinu cijene.

U svojoj presudi sutkinja je obrazložila kako je tuženik dužan navedenu uslugu plaćati tijekom cijele godine jer svaki račun u sebi sadrži cijenu minimalne usluge ili tzv. fiksni dio.

- Cijena minimalne javne usluge obračunava se kako bi se osiguralo ekonomski održivo poslovanje davatelja usluge redovitost i kvalitetu te kako bi se pokrili troškovi nastali radom reciklažnog dvorišta i mobilnog reciklažnog dvorišta zaprimanjem bez naknade otpada nastalog u kućanstvu na području grada Paga, zatim troškovi prijevoza i obrade krupnog otpada koji se prikuplja u okviru javne usluge te troškovi vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u vezi s javnom uslugom. Stoga je nebitno da li tuženik u pojedinom razdoblju proizvodi otpad ili ne- navela je u dijelu obrazloženja sutkinja Pacaloš- Torbaji.

19. travanj 2024 21:30