StoryEditorOCM
4 kantunaVINOGRADARI UPOZORAVAJU

Suša smanjila urod i kiseline, ali "napucala" šećere grožđa - evo po kojim ga cijenama možete otkupiti

Piše M. Kalajžić
7. rujna 2017. - 10:40
vlatkovic

Dugotrajna suša, ali i poguban mraz u travnju, sigurno su "pobrali" dio uroda u vinogradima na zadarskom području, ali je još uvijek teško utvrditi točno koliko, no moglo bi se do kraja berbe govoriti i do 30 posto manjem urodu.

Iznimno vruće ljeto, visoke temperature i izostanak kiše ubrzali su i početak berbe, pa su mnoge sorte već pobrane, a ovih dana priprema se početak berbe preostalih, mahom autohtonih, domaćih sorti.

Dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik zadarske Poljoprivredno-savjetodavne službe, obišao je ovih dana mnoge vinograde i vratio se s rezultatima koji govore kako će biti riječ o iznimno zahtjevnoj i teškoj vinogradarskoj godini.

– Situacija je takva da u svibnju, lipnju i srpnju, kada je lozi nasušno trebala po koja kap vode, gotovo uopće nije bilo kiša, što se odrazilo na urod. U tom je razdoblju na benkovačkom području palo samo 16,4 litre kiše po četvornome metru, a na ostalim područjima do 30-ak litara, što je na toliki broj najvrućih mjeseci u godini uistinu malo. Suša se odrazila na urod, posljedice su ostale, a vidljive su gotovo na kvaliteti i kvantiteti grožđa kod svih vinskih sorti – kaže nam Vlatković.

Kod pošipa su tako šećeri dobri, ali su sporne kiseline koje su ostale iznimno niske, kod crnih introduciranih sorti kao što su merlot i syrah izraženi su iznimno visoki udjeli šećera, što može dovesti do jakih "alkoholičnih" vina, dok su kiseline relativno dobre. Kod domaćih autohtonih sorti kao što su plavina, debit, maraština, svrdlovina, nešto su niže kiseline i šećeri, s tim što uvijek postoje izuzeci jer kod plavine postoje lokacije gdje ima i do 18-19 sladora. Općenito, riječ je o zahtjevnoj i teškoj klimatološkoj godini obilježenoj sušom, dodaje Vlatković.

– Ova zadnja kiša što je pala donekle će amortizirati te štetne posljedice na sortama koje još nisu pobrane. Kod introduciranih sorti, pobrali su se syrah i merlot, grenache crni i bijeli, zatim pošip, chardonnay, pošip... Neki hrabriji vinogradari krenuli su i s autohtonim sortama, iako ja smatram da treba poštovati razdoblja sazrijevanja, a još se negdje bere i merlot, ovisno o lokaciji vinogorja. Još nije pola berbe prošlo, ali smo blizu kraja "prvog poluvremena" – kazao je Vlatković.

VELETRŽNICA Cijene od 5 do 8 kuna
Još se nije zahuktao promet grožđem na zadarskoj Veletržnici, pa se dolazak većih proizvođača grožđa, a tako i kupaca, tek očekuje.
Cijene se inače kreću od 6 do 8 kuna po kilogramu za visokokvalitetne sorte, dok se za domaće sorte mogu očekivati cijene od 5 do 8 kuna za kilogram, ovisno o kvaliteti i – sladorima.
18. travanj 2024 22:22