StoryEditorOCM
4 kantunaHOĆE-NEĆE

Što kažu igrački veterani o gradskom novcu u KK Zadru? Čubrić: Dat će im tri milijuna iz proračuna! Matulović: Neće! Obad: Neka im dadu još ovaj put

Piše Predrag Opačić
24. rujna 2021. - 22:00

Hoće li Gradsko vijeće izglasati tri milijuna kuna za Košarkaški klub, koliko je uobičajeno da „Zadar” dobije rebalansom? Ili će Enio Meštrović i nova većina u Gradskom vijeću zaista ostati uporni u svojim traženjima da im se, prije nego „polete milijuni”, dostave financijski detalji o dugovima i utrošku proračunskih sredstava, uključujući ugovore s igračima?

U Splitu se digla prašina nakon što je Grad skresao davanja tamošnjem klubu, a tim su potezom zgroženi bivši igrači najuspješnijeg hrvatskog košarkaškog kluba. Što o odnosima između Kluba i Grada misle neki od bivših zadarskih košarkaša?

-U Splitu će to biti riješeno, sporna su dva milijuna kuna, ali to u gradu s dva čovjeka u Hall of Fame neće biti problem, neće se oni igrati s tim. U Zadru je druga priča. Čudna mi je odluka gradonačelnika Branka Dukića da Grad nikog nema u Nadzornom odboru. Stvara se dojam da se tako pokušava vrući kesten uvaliti novoj većini u Gradskom vijeću. Po mom mišljenju to neće proći, mislim da tri milijuna neće biti izglasana ako iz Kluba ne dostave sve dokumente koji se iz GV-a traže zbog transparentnosti. Osobno mislim da nema prepreke za objavu igračkih ugovora, a oni nisu mali, kaže Ante Matulović, čovjek koji cijelu karijeru proveo u „Zadru” i „Splitu”.

Matuloviću nije jasna ni činjenica da „Tornado” u NO ima dva mjesta, a zaslužnih bivših igrača „nema nigdje”.

Ali, drugi zadarski veteran, Velimir Vele Čubrić drugačije procjenjuje ishod „spora” između Gradskog vijeća i Kluba, a za to ima i svoje argumente:

-Kad bi Gradsko vijeće odlučilo ne dati Klubu sredstva, išlo bi protiv navijača, a ti su navijači i birači! Znaju to i ljudi koji su sada ušli u Gradsko vijeće. Među njima traje javno nadmetanje oko toga tko je gazda, ali moraju znati da četiri godine mandata brzo prođe, a ljude po gradu ne zanima tko je među njima glavni. Trebali bi dignuti ruku i dati im tri milijuna kuna, jer se u gradskom proračunu uvijek može naći toliko, a ja procjenjujem da će na kraju tako i biti. Pa kad smo mogli onoliko platiti koncert Rite Ore, valjda možemo i Klub, ironičan je Čubrić.

Ivica Obad stoji negdje između Matulovića i Obada, njegova je logika „neka im dadu, ali samo još ovaj put”.

-Pomno pratim što se događa u i oko KK Zadra. Nije logično da Grad ulaže novac u Klub, a da ne zna na što se taj novac troši. I zar će stvarno navijači kroz Nadzorni odbor kontrolirati financijsko poslovanje Kluba?! Unatoč tome, mislim da Grad treba pomoći Klubu dok se ne nađe strateški partner i tek tada se povući iz te priče. Uostalom, Grad i gradska politika su, nakon dugog niza godina, i odgovorni za stanje u kojemu se KK Zadar danas nalazi i baš zato bi Grad trebao povući taj strateški potez. Klub više nije institucija grada, a trebao bi biti, smatra Ivica Obad.

Branko Skroče, jedan od najboljih igrača u povijesti KK Zadra, bio je svojedobno i klupski direktor, ali je cijeli svoj komentar sveo u samo dvije rečenice:

-Dok sam bio direktor KK Zadra ugovori igrača su dovedeni u razumne granice, a da pritom Klub ostane u ABBA ligi. Ukupni iznosi ugovora su bili marginalni u odnosu na konkurentske klubove i smanjivani su iz godine u godinu, kaže Branko Skroče ne želeći se upuštati u dublje analize stanja u KK Zadru.

Po neslužbenim informacijama Enio Meštrović i društvo iz Gradskog vijeća i dalje stoje na poziciji „vi nama papire, a mi vama milijune i kontrolu”. Nakon sljedećeg vikenda stvari bi mogle postati puno konkretnije: očekuje se sastanak grupe gradskih vijećnika s predstavnicima KK Zadra, Nadzornog odbora i navijača.

PREDSJEDNIK NO LUKA KOLANOVIĆ: Ne postoji institucija "vanjskog suradnika"!

Članovi Nadzornog odbora (NO) KK Zadar izabrali su predsjednika i dopredsjednika Odbora. Na mjesto predsjednika izabran je Luka Kolanović (Tankerska plovidba), a na mjesto dopredsjednika Tomislav Longin (Auto kuća Longin).

Ostali članovi NO su: Marin Gulan, Danijel Mikulić, Dario Mamić, Dino Martinović i Robert Izidor Majić.

Podsjetimo kako je u medijskom prostoru bilo dosta polemike oko članova NO jer u ovom sazivu u Odboru neće biti predstavnika Grada Zadra. Gradonačelnik Branko Dukić je na prošloj sjednici Gradskog vijeća kazao kako će Grad ipak imati neku vrstu predstavnika, bolje rečeno suradnika u NO-a, a kako je to uopće moguće upitali smo novog predsjednika NO KK Zadar, Kolanovića.

- Mogu vam reći samo ono što ja znam po Zakonu o trgovačkim društvima, a to je da je NO neovisno tijelo koje samostalno odlučuje o pitanjima koja su mu u domeni po tom Zakoni, a i po poslovnoj praksi. A koliko je meni poznato, institucija vanjskog suradnika kod NO ne postoji. Tako da stvarno ne znam što je gradonačelnik Dukić mislio s tim, istaknuo je Kolanović kojeg smo također upitali i kada će preostala dva člana NO-a, na koje će zasjesti članovi Tornada, biti poznata te tko će ih odabrati.

- Preostala dva predstavnika u NO trebaju biti izabrani od strane navijača, a s obzirom da taj dio Udruga navijača Tornado želi odraditi na transparentan i demokratski način, dogovor je da će se ta dva člana priključiti na sljedećoj skupštini koja bi se trebala održati početkom 2022. godine, istaknuo je Kolanović.

Iva Ivanac

19. travanj 2024 02:01