StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SKUPINA BIBINJSKIH BRANITELJA NEZADOVOLJNA STAMBENIM ZBRINJAVANJEM

Razgovarali smo o više lokacija, a načelnik Bugarija je od ministra tražio zemljište uz Industrijsku zonu "Lonići". Idealno je zemljište bivšeg vojnog odmarališta...

Piše P. Opačić
19. prosinca 2019. - 18:30
bibinje_branitelji2-191219

Već dvadeset dana čekamo da nas načelnik Bruno Bugarija pozove na razgovor i da konačno pokušamo razriješiti problem desetak dragovoljaca, branitelja i invalida koji nemaju riješeno stambeno pitanje. U Bibinjama ima više od tisuću branitelja, ali u ovom se slučaju ne provodi Zakon o hrvatskim braniteljima koji su zakinuti jer neke institucije ne mare za Zakon, rekao je bibinjski branitelj Neven Sorić na konferenciji za novinare koju je skupina bibinjskih branitelja organizirala u četvrtak. 

Ne slučajno, s novinarima su razgovarali na predjelu nekadašnjeg vojnog odmarališta, na spoju između Bibinja i Gaženice. Radi se o oko 11.000 kvadrata između pruge i mora koje je svojedobno koristila INA, a Sorić i njegove kolege smatraju da je to državno zemljište idealno da im se dodijele parcele od po 450 kvadrata na kojima bi izgradili obiteljske kuće. Mada ne znaju što Općina želi na zemljištu uz samu obalu, strah ih je da buduća namjena tog atraktivnog prostora nema veze sa stambenim zbrinjavanjem branitelja.

-Imam rješenje Ministarstva branitelja o stambenom zbrinjavanju, ali ga ne mogu provesti. Općina u svom vlasništvu nema komunalno opremljeno zemljište koje bi nam mogla ustupiti. Točnije, imali su ga, ali ga više nemaju jer ono koje su imali nije bilo namijenjeno stambenoj izgradnji branitelja, navodi Sorić i podsjeća na svoje razgovore s općinskim načelnikom Brunom Bugarijom:

- Nekoliko sam puta razgovarao s njim, jer Zakon predviđa mogućnost da Općina zatraži zemljište od države, pa ga onda ustupi nama. Spominjalo se nekoliko lokacija, među njima i ova na kojoj se sada nalazimo, a načelnik je mijenjao mišljenje, da bi nas na kraju preduhitrio i od države tražio zemljište uz Industrijsku zonu „Lonići”, kaže Neven Sorić.

On i njegove okupljene kolege smatraju da je pravo rješenje dodjela zemljišta bivšeg vojnog odmarališta koje je komunalno opremljeno. Na tom se zemljištu nalazi i poveća napuštena građevina koju je, smatraju bibinjski branitelji, moguće preurediti i u njoj izgraditi stanove za one branitelje kojima ta mogućnost bude prihvatljiva, dok bi ostali gradili kuće. Mada Općina tamo namjerava provesti projekte stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, zemljište u „Lonićima” nije komunalno opremljeno i boje se da bi samo za dovođenje struje i vode trebale godine:

- Na listi za stan sam od 2000. godine, ali jako se malo stanova gradi, pa su i male šanse da riješim svoje stambeno pitanje. Podnio sam zahtjev za stambeni kredit, ali teško mogu napraviti kuću ako budem morao kupiti zemljište. Pitanje je bi li tko od nas doživio izgradnju kuće u „Lonićima”, tko zna koliko bi se godina izgubilo dok tamo dovedu struju i vodu. To je u brdu, tamo sada nitko ne živi, izjavio je Valentino Režan.

- To nije rješenje jer bismo opet jako dugo čekali, a ljudi su iscrpljeni i bolesni, neki od nas su invalidi. Pogađa nas što već 20 dana načelnik bugarija nema vremena za nas, željeli smo razgovarati i vidjeti s njim što je moguće napraviti brzo, koje je zemljište najdostupnije i najjeftinije, upozorava Neven Sorić.

 

OPĆINA BIBINJE: Nemamo građevinskog zemljišta

Iz Općine Bibinje smo zatražili i dobili komentar na braniteljske zahtjeve za stambeno zbrinjavanje.

- Općina Bibinje upoznata je s problemom g. Sorića kao i s problemima brojnih bibinjskih branitelja, upravo njima u čast u sklopu Dana Općine obilježavamo Dan bibinjskih branitelja kada u neposrednom razgovoru s načelnikom Općine svi branitelji mogu i iznose svoje probleme. Što se tiče g. Nevena Sorića kojem je jedinome odobren kredit Ministarstva branitelja u nekoliko navrata gospodin je primljen u Općinu Bibinje, te mu je objašnjeno kako Općina Bibinje trenutno u svom vlasništvu nema građevinsko zemljište. Budući da Republika Hrvatska na prostoru naše Općine ima u svom vlasništvu adekvatno zemljište, Općina Bibinje obratila se nadležnom Ministarstvu kako bi se problem građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje riješio cjelovito i za sve branitelje.

Moramo napomenuti kako od pet branitelja koji su se prošlog tjedna obratili Općini Bibinje, samo jedan branitelj udovoljava uvjetima Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, dok ostali svoja prava moraju tražiti na višim instancama sukladno Zakonu, stoji u priopćenju Općine Bibinje.

 

Što je načelnik Bugarija pisao ministru Banožiću?

Općinski načelnik Bruno Bugarija uputio je 11. studenoga dopis ministru državne imovine Marinu Banožiću zbog ustupanja građevinskog zemljište bez naknade za branitelje s područja Bibinja. Općina nema u vlasništvu građevinsko zemljište, navodi načelnik Bugarija, pa podsjeća da je u tom slučaju država obvezna osigurati zemljište, a općina ga komunalno opremiti.

- Na području Općine Bibinje postoji č.z. 498/11 u vlasništvu RH koja se nalazi u građevinskom području naselja, pod obvezom izrade urbanističkog plana uređenja. Nakon darovanja, česticu bismo mogli namijeniti za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja, dok bismo dio čestice, ukoliko se iskaže potreba, mogli namijeniti za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji ili za prostorije za starije osobe, naveo je načelnik Bugarija u svom dopisu ministru Banožiću.

23. travanj 2024 23:20