StoryEditorOCM
4 kantunaSMRT 6-GODIŠNJAKA

Potresni detalji postupka u kojem je sud naložio OB Zadar da obitelji Begonja plati odštetu: ‘Roko je bio plav, gorio, a Radman ga je poslao kući...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
20. siječnja 2021. - 10:35

Nakon vijesti o presudi prema kojoj Opća bolnica Zadar mora obitelji Begonja isplatiti milijun i 152 tisuće kuna s kamatama zbog smrti 6-godišnjeg Roka Begonje, donosimo potresne detalje sudskog postupka.

Sve je počelo 12. veljače 2015. godine, kad je 6-godišnji Roko Begonja zbog povišene temperature završio kod pedijatra koji mu je zbog akutne upale grkljana i dušnika propisao sirup Ibuprofen. Budući da je preko noći dobio osip, jutro poslije nakon laboratorijskih pretraga pedijatrica je konstatirala da ima šarlah i akutnu upalu sinusa. prepisala mu je Sumamed uz kontrolu briseva. Ali kako je dječak bio sve lošije, povraćao je, temperatura mu je rasla, a nokti i usnice poplavili, majka, baka i stric su ga odveli u Dom zdravlja Biograd na pregled, odakle su ga uputili na Odjel pedijatrije na Hitnoj u Zadar jer je dječak bio bez snage i teško je hodao.

Stric je Roka cijelo vrijeme nosio na rukama, pa tako i 15. veljače u pedijatrijsku ambulantu Hitne DZ-a Zadar, gdje ga je dočekao dr. Radman, dežurni doktor na posudbi. Pregled je trajao desetak minuta, bio je površan, a doktorov unos u kompjutor manjkav. Upisao je samo šarlah uz liječenje Sumamedom i antipiretikom unatoč upozorenjima majke i bake da od Sumameda povraća dva dana, da ga boli cijelo tijelo, da su mu usnice i nokti plavi, te ma temperatura 'divlja.' 

Umjesto da je Roka poslao na daljnje kontrolne preglede, ili mu barem napravio pretrage krvi i urina, Radman im je rekao da je sve to normalno zbog temperature, poslavši begonje kući s komadićem papira na kojem je bio samo pečat DZ-a i preporuka da nastave s terapijom.

Međutim, noć je donijela još veće pogoršanje, pa je sutradan s temperaturom od 40 stupnjeva, groznicom i otežanim disanjem zaprimljen na Hitni pedijatrijski prijem Opće bolnice Zadar, gdje je, na Jedinici intenzivnog liječenja, umro nakon sedam sati.

Obdukcija je pokazala da je imao šarlah, apscedirajuću upalu pluća, a iz njega je prije smrti izvađeno pola litre gnoja.

Begonje u tužbi ističu da su liječnici OB Zadar povrijedili standard postupanja s obzirom da su osim navedenih počinjenih liječničkih pogrešaka, propustili pravovremeno poduzeti sve dijagnostičke i terapijske postupke koji bi doveli do preživljavanja ili barem povećali šansu za preživljavanjem.

image
Dr. Darko Radman, u krugu osmrtnica 6-godišnjeg Roka Begonje
Cropix

U odgovoru na tužbu bolnica je osporila tužbeni zahtjev, ukazujući da je Radman spornog dana u ambulanti DZZŽ-a na temelju ugovora i aneksa o poslovnoj suradnji dopunski rad obavljao za svoj račun i dobio naknadu.

Visinu odštete od 747.000 kuna koju traže roditelji smatraju pretjeranom, a 230.000 kuna koje traže djed i baka nepredviđenom.

- Bila sam četiri i pol mjeseca trudna kad je umro Roko. Od šoka sam ostatak trudnoće provela u bolnici sve dok bebu nisam izgubila - emotivno se prisjetila tragedije Rokova majka Marija. Dječakova baka Mara, pak, i danas odlazi psihijatru, te se okrenula vjeri kao sedativu.

Mnogi se pitaju, pa i OB Zadar, zašto su Begonje tužile bolnicu, a ne Dom zdravlja Zadar u kojem je Radman, prema sudskoj odluci, učinio propuste. Na temelju ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenog između Doma zdravlja Zadarske županije i Opće bolnice Zadar, te Ugovora o sufinanciranju dežurstava pedijatara sklopljenog između Županije, Grada Zadra i Doma zdravlja, a zbog nedostatka kadra, Radman je kao zaposlenik bolnice obavljao dežurstva u Domu zdravlja Zadarske županije. Zakon propisuje da poslodavac odgovara za štetu koju zaposlenik na radu prouzroči trećoj osobi.

25. travanj 2024 07:51