StoryEditorOCM
4 kantuna"SAKRALNI" RAZBOJNIK

Nova optužnica za Zadranina, serijskog pljačkaša crkvi: iz Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji ukrao milodare!

Piše Božana Sviličić
23. rujna 2020. - 22:01

Još godinu dana zatvora zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) u novoj optužnici protiv serijskog pljačkaša crkava, 32-godišnjeg Zadranina F.B., koji je u svom dosjeu “nanizao” sedam crkava, dva župna stana, samostana, te župnih kuća na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Općinsko državno tužiteljstvo u Zadru (ODO) u novoj ga optužnici tereti I za pljačku crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji 19. svibnja 2018. U crkvu na Putu Ražovljeve glavice ušao je od 13,30 do 18 sati uporabom podesnog alata kojim je razbio duplo staklo zaključane staklene stijene.

- Kroz nastali otvor ušao je u unutrašnjost, a potom uporabom podesnog alata otvorio zaključane dvije drvene kutije za milodare te iz njih uzeo sav točno neutvrđen iznos novca. Nakon toga u sakristiji je iz kartonske kutije uzeo i 500,00 kuna i novac zadržao za sebe, ukupne vrijednosti oko 2.000,00 kuna- navodi se u optužnici kojom se tereti za kazneno djelo teške krađe.

Iako su na licu mjesta pronađeni njegovi tragovi u policiji se branio se šutnjom i nije odgovarao na pitanja.
Brani se sa slobode, a protiv njega se na Općinskom sudu u Zadru, od 2017. godine vodi postupak koji ga tereti za ukupno 19 kaznenih djela teške krađe, koje je, osim u dvanaest sakralnih objekata, od ožujka do srpnja počinio i u nekoliko svjetovnih.

Kako bi se domogao plijena, u neke se crkve i penjao preko gromobrana. “Opelješio” je na taj način crkvu Gospe od Karmela u Vodicama, Gospe Loretske, Sv. Petra, Srca Isusova, Blažene Djevice Marije u Zadru, Rođenja Blažene Djevice Marije u Zatonu, Velike Gospe u Bibinjama, pravoslavnu crkva u Crnom, kao i dva župna stana u Zadru.
Iz crkava je uzimao uglavnom škrabice s milodarima, a najvećeg materijalnog plijena domogao se u župnom stanu Blaženog Alojzija Stepinca na zadarskom predjelu Bili brig, gdje je pronašao i ukrao čak 24 muška ručna sata u vlasništvu svećenika. Dosad je već desetak puta pravomoćno osuđivan zbog imovinskih kaznenih djela, te kažnjen bezuvjetnim zatvorskim kaznama.

23. travanj 2024 15:28