StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA DIKTIRA RITAM

"Noć punog Miseca" još "u igri", Derivat 02 i Zadar Jazz and blues također ostaju po planu, ako epidemiološke mjere ne pokvare svima zabavu...

Piše Mišel Kalajžić
9. srpnja 2020. - 17:41

"Millennium jump" otkazan, "Noć punog miseca" još "u igri", rock-festival "Derivat 02" dogovoren, Jazz and blues festival za sada ostaje... Situacija se mijenja doslovno iz dana u dan, a za organizatore gradskih (i općinskih) manifestacija, uvjeti održavanja raznih zabavnih, glazbenih, sportskih i kulturnih događanja najgora su noćna mora zbog epidemije koronavirusa koja visi kao "mač nad glavom" ne znajući koga će, kad i gdje "udariti".

– Definitivnog odgovora nema. U stalnom smo kontaktu sa Stožerom civilne zaštite i mjere koje su propisane ostaju do daljnjega, razgovara se o tome bi li trebale ići u nekom drugom pravcu. Za sada je ovako kako jest. Ali to nama opet nije jamstvo da se manifestacija "Noć punog miseca" održi. Jer to su OPG-ovi, štandovi, okupljanja... Kako to održati uz distancu? S tim što je za organizatore tu i pitanje isplativosti čitave manifestacije, tako da je pitanje što će biti – kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

Gradska Turistička zajednica ograničila se na manifestacije u vlastitoj režiji koje se događaju na Narodnom trgu, koji s četiri postojeća lokala udovoljava propisanim uvjetima, uz distancu posjetitelja, laganu glazbu, te na feštice promenadnog tipa, bez zadržavanja i okupljanja u zatvorenom prostoru.

– Ovo je situacija u kojoj se ide jedan korak naprijed, tri natrag, teško je planirati nekoliko dana unaprijed, a kamoli mjesec. S druge strane, volja za događanjima postoji, građani i turisti očekuju sadržaje i nešto se ipak mora organizirati – kaže Paleka.
Nenad Pepić, jedan od organizatora ovogodišnjeg festivala "Derivat 02", koji bi se trebao održati na platou kod Gradske knjižnice 18. srpnja, a na kojemu su najavljeni ABOP, The Strange, Damir Avdić, Sexsymotherfuckers i dRBonito, kaže kako za sada sve ide po planu.

– Sve smo dogovorili i napravili, za sada ostaje po planu i ako ne bude ničeg ekstremnog, dogodit će se kako je najavljeno, ali uz propisane mjere i uz manji broj ulaznica u odnosu na prošlu godinu. Lista izvođača je takva da to srećom nisu bendovi koji "proizvode" neku euforiju u smislu okupljanja i skakanja ispred pozornice, nego više "kulerski" đir, što je bolje rješenje s obzirom na postojeću situaciju. Bit će dobre glazbe, ali uz više laganini đir – ističe Pepić.
Optimističan je (zasad) i ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić, koji organizira Jazz and blues festival ispred Muzeja antičkog stakla, gdje bi od 22. do 24. srpnja trebali nastupiti Ratko Zjača quartet, Damir Kukuruzović Django group, te domaće snage Elena Stela A.J. Trio i Martine Thomas.

– U planu je da s Ratkom Zjačom nastupi i Talijan Simeone Zanchini. Domaći izvođači su sigurni i dolaze, tako da se nadam da će se održati kontinuitet zadarskog Jazz and blues festivala i u ovim uvjetima. Teško mi je predviđati neke izvanredne uvjete, ali nadam se da ostaje sve kako je dogovoreno – istaknuo je Švorinić.

Na stranicama TZ-a grada Zadra oglašene su i 60. Glazbene večeri u Sv. Donatu, 26. Zadarsko kazališno ljeto, Vaicanto Festival Queenvention 28. i 29. srpnja, Zadar Craft Beer Festival od 3. do 6. rujna, gdje će uz zanatska piva nastupiti Psihomodo Pop, MORT, Kawasaki 3P, St!llness i Urban & 4.

Oglašen je i čitav niz ostalih događanja u brojnim mjestima zadarskog kraja, a održavanje će ovisiti, naravno, o epidemiološkim uvjetima u tjednima koji slijede. Tako da je najsigurnije pratiti obavijesti organizatora preko njihovih web-stranica ili društvenih mreža.

Dopusti li korona, bit će pjesme i plesa, a ako ne, građani i gosti ostat će – doma.

19. travanj 2024 19:37