StoryEditorOCM
4 kantunaU CENTRU OBROVCA

"Nemamo mjerila za vodu, poplavljuju nas fekalije, u hodniku smo našli zmiju..." Bivši vlasnik zgrade: "Znali su što kupuju, problemi se rješavaju!"

Piše Predrag Opačić
20. kolovoza 2020. - 09:50

Stolarija nam ne propušta buru samo ako bura ne puše, krov prokišnjava svaki put kada padne kiša, sa zidova se lijepi boja i otpada u komadima, nismo spojeni na kanalizaciju pa kad se crna jama ispod zgrade napuni njen se sadržaj izlije po hodniku u prizemlju. Na tom smo hodniku jednom pronašli živu zmiju. Inače, živimo u centru grada.

Tako, ukratko, glasi priča stanara zgrade Ulice Ante Starčevića 38 u središtu Obrovca.

image
Luka Gerlanc/Cropix

-Mi živimo u centru grada! Nas četvero je stanove kupilo od prijašnjeg vlasnika zgrade, a troje od države i njene Agencije za pravni promet posredovanje nekretninama koja je od istog čovjeka otkupila tri preostala stana. Ali, problemi o kojima govorimo su zajednički svima, osim što se u stan jednog našeg sustanara vlaga dosada nije probila, kažu stanari provodeći nas kroz malu zgradu i pokazujući sve derutnosti i građevinske nedostatke u zgradi u koju su uselili prije svega dvije godine.

-Vanjska jedinica klima uređaja stavljena je na zatvorenu terasu koju je preko ljeta nemoguće koristiti. Oprema u kupaonici se odvaja od zida, kutne letvice ispadaju, podovi su očajno postavljeni. Katastrofa, kaže nam čovjek kojeg smo zatekli u jednom od „APN stanova” pitajući se s kakvim to izvođačima država posluje, od njih otkupljuje stanove i poslije ih prodaje.

image
Luka Gerlanc/Cropix

-Svašta sam prošao i svašta vidio, ali ovo nisam sreo u životu. Tek kada smo kupili stanove i uselili se, shvatili smo da zgrada nije spojena na kanalizaciju nego se negdje ispod zgrade nalazi nekakva crna jama. Jednom se napunila, sve se diglo i poplavilo hodnik u prizemlju. To je bilo strašno. Čovjek od kojega smo kupili stanove tada je platio cisternu da problem riješi, ali to će se opet dogoditi, čim se crna jama napuni, nastavlja jedan od stanara na hodniku u prizemlju u kojemu su jednom zatekli živu „vodenu zmiju”.

Nitko od stanara s kojima smo razgovarali nije želio „svoje ime i sliku u novinama”.

-Otiđite na krov i to slikajte! To niste vidjeli: po nekim je dijelovima krovne cigle stavljena ljepljiva traka, oko dimnjaka nije ugrađen lim, pa se pri svakoj kiši stvaraju slapovi, pokazuju stanari dio svojih nevolja.

Svjesni su da su već odavno potpisali ugovore i platili svoje stanove, ali tvrde da su izigrani jer ne samo što su radovi obavljeni katastrofalno, nego su neki problemi iskrsli tek naknadno.

image
Luka Gerlanc/Cropix

-Izigrani smo. Nije nam rečeno da zgrada nije spojena na kanalizaciju, a nismo znali i da nemamo pojedinačne vodomjere koje Vodovod priznaje. Imamo nekakva mjerila, ali ih Vodovod ne priznaje, kažu da treba ugraditi digitalne i da bismo mi to trebali platiti. Htio sam platiti vodu, pa mi je žena na šalteru dala račune za sve sustanare. Odbio sam to, ne želim „skupljati novce” za vodu po zgradi. A imamo i zajedničko mjerilo koje nije naše, nego je na ime bivšeg vlasnika zgrade koji od nas traži da mi sada platimo ugradnju tih digitalnih mjerila. Ne možemo i nećemo na to pristati. Jedan od ljudi koji je stan kupio od APN-a je nedavno ušao u stan i kada je vidio o čemu se radi, nikada više nije došao, istresaju dalje svoje nevolje stanari zgrade u središtu Obrovca.

Miljenko Lepur, čovjek od kojeg su stanove kupili, ima svoje viđenje problema.

-Sve to dolazi od jednog čovjeka koji ne plaća ni 19 kuna za stubišno svjetlo, ni pričuvu, ni bilo kakve svoje obveze. On je jedini od stanara koji nije potpisao suglasnost za promjenu vlasništva nad zajedničkim i ugradnju digitalnih mjerila u stanovima! U stanovima postoje sekundarna mjerila, ali su u međuvremenu zastarjela, pa Vodovod traži da ona budu digitalna. Taj problem rješavam s Vodovodom i on će uskoro biti riješen, ako treba sam ću financirati ugradnju tog njegovog digitalnog mjerila, kaže Lepur koji je derutnu zgradu svojedobno otkupio od Fonda za privatizaciju.

image
Luka Gerlanc/Cropix

-Što je s crnom jamom?

-Iskreno, kada sam kupio zgradu ni ja nisam znao za to. Ispostavilo se da je zgrada imala odvod do kanalizacije, ali je jedno sinjsko poduzeće izvodilo radove i taj odvod oštetilo. Iz gradske uprave su mi rekli i najavili da će problem biti riješen i da zgrada mora biti priključena na kanalizaciju. Očekujem da će i to uskoro biti riješeno. Uostalom, ja sam prethodne dvije godine plaćao i struju i vodu za stanare iako oni žive u tim stanovima, nastavlja Lepur i postavlja pitanje:

-Pa tko bi kupio stan a da ga prethodno nije dobro pregledao?! Pri prodaji stanova APN-u, obilazi ih posebni sudski vještak i tek nakon što on dade zeleno svjetlo, APN otkupljuje stanove. Želim reći da su i u APN-u i svi stanari znali što kupuju, zaključuje Miljenko Lepur i za kraj ponavlja kako i on jedva čeka da se riješe problemi zgrade u Obrovcu.

DIREKTOR „VODOVODA”: Zajednički vodomjer je na ime bivšeg vlasnika – u slučaju duga protiv njega ćemo pokrenuti ovrhu

-Zajednički vodomjer u toj zgradi je na ime njenog bivšeg vlasnika i on je taj kojemu ispostavljamo račun za vodu. Trenutni dug je oko 1.500 kuna i ako bude rastao pokrenut ćemo ovrhu. Da bi svaki od stanara dobio svoje mjerilo i da bismo im slali pojedinačne račune, potrebno je da svi stanari zajedno podnesu zahtjev ili da to učini sadašnji vlasnik uz njihovu suglasnost. Sekundarna mjerila su mogla biti postavljena i prije nego su stanovi promijenili vlasnika, a to bi tada platio tadašnji vlasnik zgrade. Trošak ugradnje digitalnih sekundarnih mjerila za tu zgradu se kreće do deset tisuća kuna, izjavio nam je Tomo Matek, direktor zadarskog Vodovoda.

20. travanj 2024 06:30