StoryEditorOCM
4 kantunaPRODAN JOŠ JEDAN DIO GORTANOVIH NEKRETNINA

Nagrada stečajnoj upravitelljici veća od 400 tisuća kuna!

Piše B.S.
9. ožujka 2018. - 20:15
gortan

Nakon što je unovčen još jedan dio imovine Gortana Zadar, jedne od nekoć najmoćnijih zadarskih građevinskih tvrtki koja je otišla u stečaj zbog 957.961,22 kuna duga u neprekidnom razdoblju od 120 dana, Trgovački sud u Zadru odredio je nagradu od 406.040,00 kuna bruto stečajnoj upraviteljici Ivi Petanjek.

U ovom dijelu ovršnog postupka na prodaji je bila zgrada armiračnice i kovačnice, zgrada laboratorija i ureda, radionica mehanizacije, zgrada centralnog skladišta, te zgrada stambenih baraka sa gospodarskim dvorištem. U postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Zadru te su nekretnine sa zemljištem prodane za iznos od 5,4 milijuna kuna, a najveći dio novca u iznosu od 4,6 milijuna kuna otišao je vjerovniku - OTP banci.

Dosad je na Općinskom sudu u Zadru ovrhom OTP banke prodano 157 Gortanovih nekretnina uz ukupnu cijenu od 50 milijuna kuna, među kojima i 35 stanova u luksuznom kompleksu nekadašnjeg TIZ-a. Građevinsko zemljište na Barbaričinama za 5.4 milijuna kuna kupila je Vodoinstalacija.
Prema izvještaju stečajne upraviteljice Petanjek na zadnjoj dražbi ovrhovoditelja OTP banke prodana su i 41 parkirna mjesta, te 20 poslovnih prostora za ukupno 10,7 milijuna kuna. Jedan od vjerovnika u postupku, Erste & Steiermarkische banka obustavila je pak ovrhu nad deset poslovnih prostora, 24 parkirna mjesta, te zgradi Stambeno poslovnog tornja.

Pod razlučnim pravom Republike Hrvatske nalazi se kompleks Bili brig u ulici Damira Tomljanovića Gavrana, odnosno 10 poslovnih prostora, te je u tijeku njihova identifikacija radi procjene vrijednosti, što se radi i na Poslovno stambenoj zgradi u ulici Franje Tuđmana na koju je razlučno pravo upisalo Ministarstvo financija.
Tijekom stečajnog postupka izvršeno je, prema izvještaju stečajne upraviteljice, usklađivanje komunalne naknade sa Gradom Zadrom za cijeli kompleks TIZ-a nakon dostave elaborata o etažiranju, kao i djelomično usklađenje sa Vodovodom Zadar, te upraviteljima zgrada koji obračunavaju pričuvu.

Od pokretnina pod razlučnim pravom RH je i automobil BMW X5 kojeg je RH procijenila za iznos od 225 tisuća kuna, uredski namještaj u ulici Andrije Hebranga, postrojenje za proizvodnju betona, te ostaci kranske dizalice - imovina procijenjena na iznos od 224 tisuće kuna.
Tvrtka Gortan-Zadar koju su 1995. godine osnovali koju su 1995. godine osnovali Stanko Zrilić i Ivan Jurjević uspješno je poslovala sve do 2012. godine. Prije pokušaja spasa kroz predstečajnu nagodbu OTP banka je s upisanim hipotekama na nekretninama pokrenula ovrhu za naplatu dospjelih, a neplaćenih rata kredita koje su premašivale iznos od 100 milijuna kuna.
Vjerovnici su dosad prijavili ukupno 191,375.512 kuna potraživanja, a među njima su najveća potraživanja OTP banke od čak 83,5 milijuna kuna, Erste banka traži 12,7 milijuna kuna, država za neplaćene poreze i doprinose 31,6 milijuna kuna…

19. travanj 2024 12:24