StoryEditorOCM
4 kantuna"PLAN B" ZA COVID

Mate Kutleša: Nismo zadovoljni, ali moramo ispoštovati odluku Ministarstva i nadati se da iz Zadra neće preusmjeravati oboljele prema Biogradu

Piše Predrag Opačić
22. rujna 2020. - 19:23

Odlukom Županijskog stožera civilne zaštite od 2.rujna Specijalna bolnica za ortopediju Biograd određena je za privremeno pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim COVID-a 19. Potvrdilo je to i Ministarstvo zdravstva od 8. rujna, ali je u međuvremenu svoje nezadovoljstvo iskazalo 16 biogradskih liječnika koji su potpisali pismo ministru Viliju Berošu.

Evo što o svemu kaže ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Mate Kutleša.

-Sukladno tim odlukama proveli smo mjere na način da smo jedan dio fizijatrije u prizemlju bolničke zgrade prenamijenili za eventualni prihvat bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19. Jesmo li zbog navedene odluke zadovoljni - nismo, a da se mora ispoštivati odluka Ministarstva, to je svima jasno. Meni kao ravnatelju i ostalom osoblju bolnice ostaje za nadati se da epidemiološka slika u Zadarskoj županiji neće biti takvog obima da OB Zadar neće više moći skrbiti o takvim pacijentima već će ih morati preusmjeravati u Biograd, kaže ravnatelj Kutleša i nastavlja:

-Ukoliko dođe do takvog scenarija, nastojat ćemo održati u funkciji primarnu djelatnost ortopedije i fizikalne medicine i rehabilitacije, iako će u tim okolnostima to biti otežano, stoga je Tim za bolničke infekcije u sastavu specijaliste epidemiologa, mikrobiologa i sestre za bolničke infekcije, održao sastanak 15. rujna, te je donio smjernice o postupanju u slučaju prihvata navedenih pacijenata.

-Kakve se mjere zaštite provode u Bolnici?

Budući da bolnica ima negativnih iskustava iz nedavne prošlosti, nastojimo maksimalno provoditi preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te svakog stacionarnog pacijenta testiramo na COVID-19. Svaki djelatnik nakon povratka s godišnjeg odmora mora biti testiran, radimo smanjenim kapacitetom radi poštivanja svih epidemioloških preporuka, te se i ambulantna fizikalna terapija provodi u dvije smjene. Unatoč svim poduzetim mjerama nadamo se da neće doći do proboja virusa među osobljem bolnice neovisno o mogućnosti prijema bolesnika iz OB Zadar, zaključuje ravnatelj Mate Kutleša.

Za područje Zadarske županije, Stožer i Zavod za javno zdravstvo razradili su tri modela zbrinjavanja oboljelih od kojih je još uvijek u primjeni „Model A”. Tek bi porast broj novooboljelih aktivirao „Model B” u kojemu bi narasle potrebe angažiranja kapaciteta bolnice u Biogradu: tada bi se stavilo u funkciju 10 posto ukupnih postelja, odnosno 13 postelja Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, a bilo bi angažirano oko 90 sestara, 24 liječnika od kojih je 5 specijalizanata.

-Stavljanjem u provedbu ovog modela ukupni kapaciteti za zbrinjavanje oboljelih od COVID-19 na području Zadarske županije bili bi 67 postelja ili 6 posto ukupnih posteljnih kapaciteta u sve tri bolničke ustanove na području županije. Ako se izuzmu posteljni kapaciteti Psihijatrijske bolnice Ugljan (513 postelja/stolaca) od ukupno 675 posteljnih kapaciteta OB Zadar i SB Biograd u funkciji bolničkog zbrinjavanja oboljelih bilo bi stavljeno 10 posto kapaciteta ove dvije ustanove što je maksimum kojim se značajno ne ugrožava dostupnost zdravstvene zaštite u djelatnostima ustanova, stoji u odluci Stožera civilne zaštite.

Što je „Model C”?

U slučaju potrebe za većim brojem postelja, „Model C” predviđa opsežniju reorganizaciju OB Zadar i Specijalne bolnice Biograd smanjivanjem kapaciteta OB Zadar za dodatnih 10 posto (54 postelje), a kapaciteti zbrinjavanja oboljelih od COVID-a 19 podižu se s 10 posto (54 postelje) iz modela A na 20 posto i 108 postelja.

U ovom modelu značajno se ugrožava dostupnost zdravstvene zaštite cjelokupnom stanovništvu Zadarske županije i sveukupno funkcioniranje zdravstvenih ustanova, ali se svi nadaju da do toga neće doći.

19. travanj 2024 17:15