StoryEditorOCM
4 kantunaSVE ZBOG KAMENOLOMA

Lunga je policija prijavila zbog zemljišta vrijednog 8 milijuna eura kod Supernove u ‘vlasništvu‘ Slovenaca! Radeta (SDP): On nema funkciju u stranci!

Piše I. Nevešćanin, B. Sviličić
19. siječnja 2021. - 21:27

- Lungo šeta i šetat će gradom Zadrom uzdignute glave, čistog čela, čistih ruku i čiste duše. U ovom predmetu štitim dužnika, vjerovnike i državni proračun u vrijednosti do 180 milijuna eura – rekao je 60-godišnji Duško Polovina Lungo, građevinski poduzetnik i član zadarskog SDP-a, nakon što je u utorak policija njega i suprugu Senku osumnjičila za kazneno djelo iz domene gospodarskog kriminaliteta teško 59 milijuna kuna.

Policija ga sumnjiči da je kao direktor trgovačkog društva "Bili galeb" u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a bez prethodne suglasnosti skupštine tog društva, u siječnju 2019. godine u svojstvu prodavatelja sklopio ugovor o prodaji nekretnine u vlasništvu tog društva na zadarskom području s drugim povezanim trgovačkim društvom, "Patriot", u vlasništvu supruge, za iznos znatno manji od stvarne vrijednost nekretnina.

Prema izvješću policije, novac nikada nije isplaćen, već je u poslovnim knjigama prikazan prebijanjem međusobnih potraživanja među dva navedena društva. Nakon toga je Polovina u svojstvu prokurista "Patriota" u vlasništvu supruge, za navedene nekretnine izvršio upis vlasništva na Općinskom sudu u Zadru. Ovim kaznenim djelom Polovina je kao direktor "Bilog galeba" tvrtki pričinio materijalnu štetu u iznosu većem od 59 milijuna kuna, navodi zadarska policija.

image
Bivši kamenolom GP Jadrana nedaleko Supernove
Google Earth

Riječ je o vrlo atraktivnom zemljištu istočno od trgovačkog centra Supernova u Zadru. Teren površine 56.594 kvadratna metra nekada je bio kamenolom Građevinskog poduzeća Jadran da bi prije desetak godina pod čudnim okolnostima bio prodan kao građevinsko zemljište kupcima iz Slovenije povezanima s Novom Mariborskom bankom. Iako odavno nije aktivan, kamenolom „papirnato” još uvijek nije ugašen, a u međuvremenu je postao divlja deponija građevinskog i drugog materijala. Pricjenjuje se da je oko 600.000 kubika raznog smeća nabacano u kamenolom, uključujući i opasni azbestni otpad. Prema podacima iz Zemljišnih knjiga, zemljište je opterećeno založnim pravom od 6,8 milijuna eura na ime tvrtke Alos iz Ljubljane, a upisani su i neki sudski sporovi koji se pred Trgovačkim sudom u Zadru vode protiv „Bilog galeba”. Pet parcela koje na kojima je upisan kamenolom procjenjuje se na više od 8 milijuna eura, odnosno na oko 59 milijuna kuna, za koliko policija tereti supružnike Polovina.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv Duška Polovine zbog sumnje zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, te protiv njegove supruge zbog sumnje za pomaganje u tom kaznenom djelu.

Lungo oštro opovrgava kazneno djelo za koje se sumnjiči, te navodi kako je riječ o 'težoj' priči koja će tek izaći na vidjelo. O čemu je zapravo riječ u utorak nije htio opširnije govoriti.

- Nisam uhićen već sam u petak pozvan u policiju da dam iskaz. Ovo su neprovjerene insinuacije policijskih i DORH-ovih službenika. Ponavljam, u ovom predmetu štitim i štitit ću interese dužnika, vjerovnika i proračuna RH. U ovom slučaju nije pribavljena nikakva imovinska korist. Novu godinu sam dočekao s pet kuna u džepu – izjavio je, te najavio tužbu protiv novinara zbog miješanja u istragu, kao i objave identiteta njega i supruge dok je istraga još u tijeku.

- Riječ je o tajnim podacima iz istrage. Nitko nema pravo to objaviti na taj način. Još nije vrijeme za pravu priču to tek slijedi kada će se vidjeti što se ovdje dogodilo. Za sva ostala pitanja obratite se mom odvjetniku – poručio je Lungo.

image
Daniel Radeta
 
Jure Miskovic/Cropix

- Vjerujte mi da u ovom trenutku imamo puno većih i važnijih briga od Duška Polovine kojeg smo još prošle godine htjeli isključiti iz stranke – komentirao je Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a dodajući da je Polovina samo član stranke, bez ikakve stranačke funkcije. Polovina se prije četiri godine kandidirao za predsjednika SDP-a, a nedavno i za predsjednika zadarskog SDP-a, ali je na svim izborima dobio tek nekoliko glasova.

- On ima svoj osebujan stil, a naš statut svakome dozvoljava da se natječe za predsjednika. Mi smo pokrenuli disciplinski postupak protiv njega u travnju prošle godine, nakon što je u nizu javnih istupa nanosio štetu našoj stranci. Postupak je prekinut nakon što je Nikša Vukas, na traženje bivšeg predsjednika Davora Bernardića, raspustio gradski odbor stranke u Zadru. Sada je gradski odbor opet formiran, a ja nisam sudac, ni državni odvjetnik, i ne želim ništa komentirati vezano uz kaznenu prijavu policije protiv Polovine dok traje istraga. Znam sigurno da Lungo nema taj novac za koji ga se optužuje da je oštetio svoju tvrtku, ali na idućoj sjednici predsjedništva sigurno ćemo razgovarati o njemu u svezi disciplinskog postupka - rekao je Radeta.

19. travanj 2024 13:00