StoryEditorOCM
4 kantunaČEKAJU PA ĆE VIDJETI

Još nema kresanja: tek ako restrikcije budu neizbježne, a proračun ugrožen, Dukić će smanjiti plaće zaposlenicima gradske uprave i gradskih poduzeća

Piše Predrag Opačić
26. ožujka 2020. - 19:48

Premijer Andrej Plenković je izjavio da se i on i njegovi ministri odriču jedne plaće za pomoć ljudima stradalima u potresu u Zagrebu, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je takvu mogućnost sugerirao i zastupnicima, u Dubrovniku se gradski vijećnici odriču naknada, to je nedavno obećao i zadarski gradski vijećnik Mate Lukić, a u nekim hrvatskim gradovima se pripremaju mjere za smanjivanje plaća zaposlenicima gradskih uprava i komunalnih poduzeća. Hoće li i kada nešto od svega toga „dobiti zeleno svjetlo“ i u Zadru?

Lukićeva namjera je javno objavljena, ali prema predsjedniku Gradskog vijeća Zvonimiru Vrančiću nije upućena bilo kakva službena inicijativa.

-I do sada je postojala mogućnost da se svaki gradski vijećnik odrekne naknade ili jednog njenog dijela. To je pojedinačna odluka i mogu vam potvrditi da ću se odreći dijela svoje naknade, kaže Vrančić i upozorava da „treba biti svjestan kako će zdravstvene, ekonomske i socijalne posljedice pandemije biti bezgranične i nesagledive“, te da je „vrijeme da se shvati njihova težina“.

-Prilagođavanje novim okolnostima nije samo pitanje humanizma, nego i prilagođavanje novoj ekonomskoj stvarnosti. Za očekivati je veći stupanj međusobnog ispomaganja i solidarnosti. Ali, nije mi prihvatljivo da to prijeđe u demagogiju i samoreklamu pojedinaca ili stranaka, to mi je nemoralno, smatra Vrančić.

Dakle, eventualno odricanje od vijećničkih naknada, primjerice za opremanje zaposlenika Opće bolnice Zadar, stvar je individualne odluke svakog od vijećnika.

Mada neslužbene informacije govore da se na nekim sastancima u gradskoj upravi spominjala mogućnost smanjivanja plaća, pa i isplata minimalca, gradski ministar financija Ivan Mijolović misli da je za takvu odluku još uvijek rano. Grad Zadar za plaće zaposlenika izdvaja 26,8 milijuna kuna godišnje, a nema sumnje da će koronavirus imati itekakvog utjecaja na gradske prihode.

-Ako ova situacija potraje, funkcioniranje će nam definitivno biti otežano. Konkretne brojke i čistiju situaciju za donošenje odluka imat ćemo kada nam dođu podaci za travanj, ali je sigurno da s gradskim financijama već sada moramo biti oprezni, kaže Mijolović.

Iz gradske uprave se najavljuje novi paket mjera pomoći poduzetnicima i građanima. Svi su pročelnici dobili „domaći rad“ i resetiraju proračune upravnih odjela, za nekoliko dana bi i to trebalo biti obavljeno, a vrlo je vjerojatno da će mnoge stavke biti skresane i „zaleđene“, a za očekivati je i preusmjeravanje sredstava i njihovo izravnije povezivanje s borbom protiv zaraze, ali je za to potreban rebalans proračuna.

-Razmišljamo o svim posljedicama zdravstvene krize na poslovanje Grada Zadra, radimo projekcije na 15 dana, tri mjeseca, pa i pola godine. Ali, da bismo povukli konkretne poteze, trebaju nam i jasne brojke o tome što nas je zadesilo. Prikupljamo podatke i nakon toga ćemo znati koje korake poduzeti. Svjesni smo da je Grad na izvjestan način „banka svih građana Zadra“ i da moramo pomno planirati i odgovorno se ponašati. Sada je primarno sačuvati ljudske živote i dati maksimalnu potporu Bolnici i zdravstvenom sustavu, kaže gradonačelnik Branko Dukić.

Dukić tvrdi da su mjere pomoći koje je Grad već usmjerio prema lokalnim poduzetnicima i obrtnicima, smanjile gradski prihod za gotovo 9 milijuna kuna.

-Moramo čuvati gradski proračun jer o njemu ovise brojne usluge za sve naše građane! Zasada ne stojimo loše, ali moramo odgovorno i solidarno razmišljati jer se s lošim odlukama to može brzo pokvariti. Mislim da će nam realniju sliku stanja pružiti podaci za svibanj i lipanj. Pokaže li se da su restrikcije ipak neizbježne i da je proračun Grada ugrožen, naša će prva mjera biti smanjivanje plaća zaposlenicima gradske uprave i gradskih poduzeća i ustanova. Za ovaj mjesec plaće će im biti uredno isplaćene. Mi ne želimo da grad i život u gradu stanu, neka rade svi koji mogu raditi, započeti gradski projekti će biti nastavljeni, a one buduće ćemo resetirati. Vjerojatno je da će nas sve ovo usporiti, ali još ne znamo koliko, zaključuje gradonačelnik Branko Dukić.

20. travanj 2024 13:51