StoryEditorOCM
4 kantunaNAKNADNA PAMET

I prije početka Adria Toura neki su ‘znali‘ da će se ovo dogoditi, po onoj: "Šta sam ti reka!" A naguravali su se tko će se slikati s Đokovićem...

Piše Dražen Žura
23. lipnja 2020. - 23:01

Nedjeljna teniska večer u Zadru trebala je biti "šlag na tortu" velikog sportskog spektakla, baš onako kako je "vrištalo" sa svih naslovnica. Ne samo sportskih, nego i onih koji prate društveni život, uključujući i politiku. U konačnici Grigori Dimitrov je svojom objavom na Instagramu kako je u Monacu saznao da je pozitivan na COVID-19, svega desetak minuta prije finala u kojem su trebali igrati Novak Đoković i Andrej Rubljov, "srušio sve oko sebe"!

Vijest je proletjela Višnjikom, kako se voli kazati, kao munja! Organizatori su odmah izvijestili sve nadležne službe, na prvu loptu je reagirao i županijski Stožer civilne zaštite. Glavni akteri, misli se na igrače i one koji su se nalazili u bliskom kontaktu s njima, podvrgnuti su testiranju. I onda je, istu večer i sutradan, krenula lavina koju su mnogi, stječe se dojam, jedva dočekali.

Zašto?

Jer oni su i prije nego je Adria Tour počeo znali da će se ovako nešto dogoditi, odnosno,  da će se ukazati COVID-19. Čisto po onoj: "A šta sam ti reka!" I tu nije kraj, naime, slušajući i čitajući ispada da je jednostavno bilo pitanje trenutka kad će "korona tsunami" pogoditi Zadar, pa se ne biraju riječi, ili bolje kazati "kamenje i blato" kojim se cilja po organizatorima i onima koji su se sjetili Zadra kao privlačne destinacije.

Je li bilo vrijeme i trenutak da se ovakav događaj organizira, moglo bi se raspravljati. Ali, onda se moramo vratiti na početak korona priče, ne samo u Hrvatskoj nego u svijetu, koju se svelo pod egidu – "režimska država i kršenje prava slobode!"

Čim su se mjere popustile i "dogodio" se Zadar, u kojem je do utorka u dvanaest sati zabilježeno šest slučajeva povezanih uz turnir, nitko od gledatelja (op.a.), bujica osuda je krenula iz svih smjerova. Teško je navesti sve primjere koji se danas navode kao propust. Primjere koji su svi odreda vidjeli, ili su morali vidjeti, ali nisu prijavili nadležnima. A zadarskom teniskom arenom, uz više od stotinu novinara, bilo je nebrojeno i onih s naknadnom pameti, ili pak generala nakon bitke! I jedni i drugi su se naguravali tko će prije u arhivu spremiti fotografiju s prvim reketom svijeta, ili zatražiti njegov autogram. I nije samo Đoković bio meta nego svi sudionici turnira.

Nažalost, čak se ide tako daleko da se s nacionalne dalekovidnice šalje poruka kako je u Zadru, navodno, zavladala panika, jer je šesto osoba okrenulo broj epidemiološke službe! Srećom, na drugoj strani se našao psihijatar izv. prof. dr.sc. Ante Bagarić, psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrače, koji nije tako vidio širu sliku, nego posve drukčije.

- Raduje me tih 600 poziva, jer ljudi žele vidjeti koja je situacija za njih najpovoljnija – kazao je između ostalog dr. Bagarić. Hvala doktore na glasu razuma!

Ima li panike u Zadru? Nema!

Svi koji su se javili na na naš upit, vezano na tu temu odgovarali su niječno. U Košarkaškom klubu Zadar su iskazali olakšanje jer sedmorica njihovih nisu pozitivni, iako su neki igrali utakmicu s teniskim zvijezdama! Pao im je kamen sa srca, jer tko bi ih "oprao" da je ispalo drukčije. Nadalje, u ŠC Višnjik, tijekom ponedjeljka obavljena je dezinfekcija svih objekata i prostora, tako da su se u utorak posve normalno odvijale sve aktivnosti.

- Plivači su odrađivali obuku, vaterpolisti trenirali u bazenu, dvorane su korištene kao i ranije, jasno, uz sve propisane epidemiološke mjere kojih se svi moraju pridržavati. Jedino je iz preventivnih razloga zatvorena rođendanska igraonica, jer postoji mogućnost da se netko od djece družio s tenisačima na Forumu. U svim klubovima su odgovorne osobe koje prate situaciju i pridržavaju se kao i prije sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite – kazao nam je izvor iz ŠC Višnjik.

18. travanj 2024 14:32