StoryEditorOCM
4 kantunaSUTRA ILI NIKAD

Hoteli Zadar će u petak ponovno pokušati rušiti ‘Zaru beach‘, šanse da to naprave su male, ali to nije jedini problem... Zašto šuti pročelnik Korona?

Piše Iva Ivanac
2. srpnja 2020. - 17:34

Hoće li Hoteli Zadar u petak konačno uspjeti srušiti bespravno sagrađene dijelove bivšeg ugostiteljskog objekta Zara beach na Kolovarama?

Ovo je treći pokušaj rušenja u dvije godine, a najvjerojatnije će biti i posljednji s obzirom da rješenje o uklanjanju građevina iz 2010. godine, na koje se pozivaju Hoteli Zadar, 9. srpnja 'odlazi' u apsolutnu zastaru. Povodom rušenja ilegalno sagrađenih dijelova objekta Hoteli Zadar su u četvrtak uputili priopćenje medijima u kojem građane pozivaju na oprez kada se budu kretali u blizini radova, ali i upozoravaju da se svatko tko se bude oglušio na rješenje o uklanjanju građevine, izravno protivi nadležnim tijelima RH.

- Svako (ne)činjenje kojim se sprječava početak izvršenja radova 3. srpnja je izravno sprječavanje izvršenja pravomoćnih i izvršnih akata nadležnih tijela Republike Hrvatske. Time je svatko pozvan svojim dijelom javno se očitovati - hoće li dati potporu pravnom poretku ili će izvršiti tihi udar opstrukcijom namjeravanog izvršenja, napisala je Jennifer Maria Miletić, predsjednica uprave Hotela Zadar u priopćenju poslanom medijima.

Prvi pokušaj rušenja ugostiteljskog objekta 'Zara beach' bio je 2018.godine, a drugi pokušaj prošlog petka. No, oba puta hoteli Zadar nisu uspjeli u svom naumu. Kada su prošlog petka najavljivali rušenje na terenu se pojavio samo odvjetnik Hotela Zadar Augustin Sudinja koji je kazao da se rušenje odgađa za idući petak zbog toga što su iz Grada dobili obavijest kako su o početku uklanjanja građevine prekasno obavijestili nadležne službe koje nisu na vrijeme mogle organizirati uklanjanje zaštitnih ograda.

Pročelnik upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Tomislav Korona prošlog je tjedna kazao kako je objekt na Kolovarama sudskim putem pripao državi, odnosno Gradu Zadru, te kako će svaki pokušaj uklanjanja zaštitne ograde, bez suglasnosti Grada Zadra, prijaviti policiji. Također je dodao kako su iz Grada angažirali građevinskog vještaka koji će ocijeniti stanje objekta, nakon čega će se, najvjerojatnije putem javnog nadmetanja, pomorsko dobro ponuditi u koncesiju. Naveo je i kako Grad Zadar nije stranka u niti jednom postupku s Hotelima Zadar kada je u pitanju objekt na Kolovarama.

Ipak, kada je u pitanju sporni objekt nekoliko je stvari ostalo nerazjašnjeno, a kako bismo ih razjasnili, poslali smo upit pročelniku Koroni.

Prvo što nas je zanimalo jest kako je Grad Zadar uopće mogao izdati koncesijsko odobrenje tvrtki Sokol projekt 2016. godine kada je taj teritorij tek nakon presude Trgovačkog suda iz travnja ove godine pripao državi koja ga nakon toga proslijedila Gradu Zadru na upravljanje?

Drugo, zanimalo nas je temeljem kojeg dokumenta je Grad Zadar izdao koncesijsko odobrenje tvrtki Sokol projekt s obzirom da oni nisu vlasnici spornog prostora, niti su imali ugovor o zakupu s Hotelima Zadar kao posjednicima tog prostora?
Upitali smo ga kada je i zašto raskinut ugovor o koncesijskom odobrenju s tvrtkom Sokol projekt te je li Grad Zadar dao suglasnost Hotelima Zadar za rušenje bespravno izgrađenih dijelova objekta na Kolovarama u smislu da će im omogućiti pristup nekretnini?

No, do zaključenja ovog teksta, odgovor od pročelnika za upravljanje gradskom imovinom nismo dobili.

Što će se u petak točno dogoditi na Kolovarama i hoće li Hoteli Zadar uspjeti u svom naumu rušenja nadograđenih dijelova objekta koje su sami ilegalno izgradili prije petnaestak godina, ostaje nam tek za vidjeti...

Jedno je sigurno, presudom Trgovačkog suda u kojoj je dokazano da je taj teritorij opće pomorsko dobro i da pripada državi te ignorancijom Grada Zadra, Hoteli Zadar polako gube svako pravo raspolaganja tim objektom u čijem su posjedu od 1978. godine, a iz kojeg nikada, ni od strane države, niti od strane Grada, nisu deposedirani.

18. travanj 2024 10:40