StoryEditorOCM
4 kantunaTURIZAM PRED KRAHOM

„Gdje je nestao direktor TZ-a?!“ Mario Paleka: Planovi su nam ozbiljno narušeni, svi dolasci u ovom razdoblju su otkazani, prihod pada za 60 posto…  

Piše Predrag Opačić
8. travnja 2020. - 15:30

Potpuno je jasno da od ove turističke sezone nema ništa, vjerovati u drugačiji rasplet je znanstvena fantastika, problemi će početi 1. srpnja i neće prestati do travnja 2021. godine! Turisti jednostavno neće doći, rigorozne zdravstvene kontrole će se morati nastaviti, a vidimo i da je Austrija do 30. lipnja svojim građanima praktično zabranila izlazak iz zemlje. Mnoge države će biti hermetički zatvorene. Turizam je prvi stradao, a posljednji će se oporaviti.

To je prije desetak dana izjavio direktor biogradske „Ilirije“ Goran Ražnjević očekujući da bi oporavak turizma iza 1. svibnja iduće godine bio odlična vijest. Ukupni turistički prihodi će po svim procjenama biti svedeni na oko 20 posto i nema niti jednog jedinog razloga da tako ne bude i u Zadru.

-Ovo je katastrofa! Mnogi od nas su ušli u kredite, a od sezone neće biti ni „s“, gosti nam otkazuju, strah me da se nemamo čemu nadati za cijelo ovo ljeto. I gdje je sad nestao direktor Turističke zajednice Grada Zadra, što oni misle poduzeti da bi nam dali nekakvu informaciju ili nam olakšali preživljavanje, kakve su oni mjere poduzeli. Možda i jesu, ali mi za to ne znamo. A iz reakcije zdravstva se može vidjeti kako sustavi koje nismo uništili ipak odgovarajuće reagiraju, žali se jedan od zadarskih privatnih iznajmljivača navodeći kako ni na WEB stranici TZ, osim upozorenja na COVID-19, nema nikakvih informacija.

Dakle, što se događa s brojkama zadarskog turizma i što prognoziraju u TZ Grada Zadra?

-S obzirom kako se Plan i program za svaku predstojeću godinu donosi do kraja prethodne godine, donijetim Planom i programom rada za 2020. godinu predviđeni su ukupni prihodi u iznosu 16.955.000 kuna, kaže direktor TZ Mario Paleka i nastavlja:

-Očekuje se značajan negativni utjecaj ukupnog turističkog fizičkog i financijskog prometa. Zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom ozbiljno je narušen Plan i program TZ grada Zadra kao i svih ostalih turističkih zajednica na svim nivoima s obzirom kako su osnovni prihodi sustava TZ-a prihodi od turističke pristojbe i članarine. Trenutnom projekcijom procjenjuje se smanjenje ukupnih prihoda za 60 posto. Shodno tome, trenutnom procjenom očekuje se ostvarenje turističkog prometa oko 40 posto u odnosu na 2019. godinu, no s obzirom na nepredvidivi tijek daljnjeg razvoja situacije te početak stabiliziranja poslovnog okruženja uz normalno funkcioniranje svih djelatnosti, u ovom trenutku svaka procjena ili projekcija je (ne)realna. 

-Koliko i kojih manifestacija je za ovu godinu već otkazano?

-U Gradu Zadru već se tradicionalno i kontinuirano održavaju značajna događanja u predsezoni poput Wings for Life, Zadar Night Run, Zadar Outdoor Festival, Zadar Half Triathlon by Falkensteiner Punta Skala, Zadar Wine Festival, Tuna, Sushi & Wine Festival te brojna druga događanja, koja privlače jako velik broj inozemnih gostiju kao i sudjelovanje naših građana te sadržajno i kvalitetno upotpunjuju programske aktivnosti. U ovom trenutku sva događanja su odgođena u terminima kad su se trebala održati, no većina je potvrdila njihovo održavanje u razdoblju posezone.

-Suspendirana je i odluka o dodjeli sredstava. Do kada i koliki je to iznos?

-Slijedom donijete odluke o iznosima potpore putem Javnog natječaja za sufinanciranje manifestacija za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 573.000 kuna, Turističko vijeće TZ Grada Zadra donijelo je Odluku o suspenziji donijetih odluka putem Pozivnog natječaja za sufinanciranje manifestacija u 2020. zbog izvanrednih okolnosti vezanih uz korona virus kao i naputku privremenog odgađanja svih aktivnosti. Organizatori manifestacija obaviješteni su o odluci kao i tome da ukoliko se stvore uvjeti za realizaciju kandidiranih projekata, TZ će u tom slučaju ponovno razmotriti projekt te sukladno financijskim mogućnosti revidirati iznos financijske potpore.    

-Kakve su informacije o broju otkazanih dolazaka?

-Svi dolasci u ovom razdoblju su otkazani u potpunosti, no zadnjih nekoliko godina ukazuje se trend last minute rezervacija što će uvelike pozitivno utjecati stabiliziranjem ove situacije te će jedna od velikih prednosti  također biti blizina destinacija koje uvelike kontinuirano i vjerno predstavljaju, jesu i čine značajan "dio kolača" u ukupnom ostvarenom turističkom prometu.

-Što je TZ poduzela radi olakšanja krize poduzećima i obrtima u oblasti turizma? Kako će preživjeti mali iznajmljivači, a kako velike hotelske kuće, kampovi.. 

-Vlada je donijela konkretne mjere pomoći turizmu iz paketa mjera, a odnose se na i vezane su uz pomoć turističkim subjektima poput odgoda plaćanja turističke članarine i pristojbe, naknada za koncesije za zemljište u kampovima, ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, potpore za financiranje obrtnih sredstava i poboljšanje likvidnosti.

Iznajmljivači smještaja u domaćinstvu i u OPG-u, a koji plaćaju paušalni iznos turističke pristojbe, oslobođeni su polovice ukupnog iznosa visine turističke pristojbe za svaki registrirani osnovni ležaj kao i za cjelokupni iznos svakog registriranog pomoćnog ležaja. Vezano za obvezu poreznog paušala – do 31.03. predavanjem zahtjeva omogućena je odgoda plaćanja prvog kvartala godine, dok ćemo o obvezi turističke članarine biti obaviješteni naknadno. 

 Vezano uz hotelijere, odgode plaćanja za sada su na 3 mjeseca: članarina HGK,  članarina TZ, doprinosi za šume, akontacije poreza na dobit 2020. i porezi i doprinosi iz i na plaću. ZAMP je dao popust od 77,4 posto na ožujak i odgodu plaćanja, a ostalo nema naplate dok se objekti ne otvore. Koncesije na turističko zemljište odgođene do kraja godine.

-Kakve su procjene - kada bi se moglo očekivati "dno krize"?

-U situaciji globalne pandemije, zdravlje je primarni i apsolutni prioritet te jedino što možemo je nastaviti pratiti naputke i nadati se što skorijoj stabilizaciji, ne samo u Hrvatskoj već na globalnoj razini.

 

Na plaće odlazi 11 posto prihoda

-Kako rade zaposlenici TZ?

-Zaposlenicima TZ omogućen je rad od kuće sukladno mjerama nacionalnog stožera civilne zaštite, no organizirana su dežurstva u samom uredu svakim radnim danom. Ured je dostupan javnosti telefonskim i elektronskim putem, no zatvoren za stranke. 

-Koliko se izdvaja za njihove plaće zaposlenika i hoće li one biti smanjene?

-Temeljem članka 59. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, troškovi za plaće  zaposlenih u turističkoj zajednici ne smiju prelaziti 40 posto ukupnih prihoda turističke zajednica. TZ grada Zadra izdvaja na plaće 11 posto ukupnih prihoda.

19. travanj 2024 04:52