StoryEditorOCM
4 kantunaLIJEČNIČKI NEMAR

Evo koliku naknadu od zadarske bolnice traži obitelj preminulog Roka. Zašto je tužena bolnica ako je dr. Radman radio u Domu zdravlja?

Piše Ivica Nevešćanin
18. rujna 2020. - 20:21

Obitelj pokojnog Roka Begonje od Opće bolnice Zadar potražuje naknadu u ukupnom iznosu od 701.353,09 kuna. Postupak za naknadu štete pokrenut je 18. veljače 2018. godine pred Općinskim sudom u Zadru kod sutkinje Jadranke Nižić Peroš. Do danas je održano pet ročišta, a zadarsku bolnicu od 23. travnja 2019. zastupaju odvjetnici iz odvjetničkog društva Korljan & Partneri, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz zadarske bolnice, nakon što je objavljeno da je poznati zadarski pedijatar, primarijus dr. Darko Radman, pravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora zbog nesavjesnog liječenje šestogodišnjeg Roka Begonje iz Sv Filipa i Jakova koji je bolovao od šarlaha.

image
Dr. Darko Radman, pedijatar 
Vladimir Ivanov/Cropix

Obitelj preminulog dječaka tužila je bolnicu za naknadu štete jer je dr. Radman bio njezin zaposlenik, iako je kobnog dana Roka primio na Hitnom pedijatrijskom prijemu Doma zdravlja Zadarske županije. Po zakonu, naime, javne ustanove odgovaraju za pogreške svojih zaposlenika.

„Dr. Darko Radman je 15. veljače 2015. zaprimio, pregledao i odredio daljnje liječenje pok. Roka Begonje u Pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Zadarske županije. Zakon o zdravstvenoj zaštiti i tada je omogućavao liječnicima rad za svoj račun kod drugog poslodavca, što je i ovdje bio slučaj” objašnjavaju iz zadarske bolnice te dodaju:

„Podsjećamo da je u predmetnom razdoblju u zdravstvenim ustanovama dulje vrijeme nedostajao potreban broj zdravstvenih radnika, posebice doktora medicine. Liječnici su kao i ostali zdravstveni radnici radi ostvarenja javnog interesa u za to kadrom deficitarnim zdravstvenim ustanovama, a sve u svrhu zakonom zajamčene kontinuirane, sveobuhvatne i dostupne zdravstvene zaštite, pružali svoje zdravstvene usluge. U vidu navedenog, dr. Radman je radio za Dom zdravlja Zadarske županije” naglašavaju iz bolnice i nadalje navode „da je „pok. Roko Begonja zaprimljen u Opću bolnicu Zadar, Hitni pedijatrijski prijem dana 16. veljače 2015. u jutarnjim satima, nakon što mu je dr. Radman odredio terapiju, u nažalost teškom stanju. Liječnici bolnice poduzeli su sve potrebne dijagnostičke i terapijske postupke, sukladno pravilima medicinske struke. Nažalost, nakon što su zbog teškog stanja provedeni postupci intenzivnog liječenja kao i reanimacijski postupci, dijete nje preminulo” stoji u odgovoru kojeg je potpisao zamjenik ravnatelja dr. Edi Karuc.

image
Dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar 
 
Jure Miskovic/Cropix
24. travanj 2024 23:24