StoryEditorOCM
4 kantunaU STEČAJ ODLAZI NAJSTARIJA RIBARSKA ZADRUGA NA JADRANU

Dugovi rastočili 'Ribarsku slogu' iz Kali

Piše AVŠ
2. veljače 2019. - 17:15
7c62e287b7f1cfd0a0cf

Najstarija ribarska zadruga u Hrvatskoj, "Ribarska sloga" iz Kali na otoku Ugljanu, ide u stečaj zbog duga većeg od milijun kuna.
Iako otvaranje stečajnog postupka nužno ne znači i likvidaciju, već postoji mogućnost nastavka poslovanja, sve je izvjesnije kako ovo zadrugarstvo lokalnih obitelji u najribarskijem mjestu na Jadranu ipak više neće djelovati.
Naime, Financijska agencija (FINA) prošle je godine izvijestila Trgovački sud kako je "Ribarska sloga" u neprekidnoj blokadi više od 120 dana sa 118.511,43 kune nepodmirenih dospjelih osnova za plaćanje. Na nedavno održanom ročištu kako bi se utvrdilo ima li uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, pokazalo se da zadruga ima imovine, nekretnine, vozilo i radne strojeve, ali i namjeru podmiriti nastale dugove te nastaviti poslovati. Ipak, 15. siječnja još su imali 982.889,71 kunu nepodmirenih obveza, zbog čega je sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Najstarija ribarska zadruga u Hrvatskoj, "Ribarska sloga" iz Kali na otoku Ugljanu, ide u stečaj zbog duga većeg od milijun kuna.

Iako otvaranje stečajnog postupka nužno ne znači i likvidaciju, već postoji mogućnost nastavka poslovanja, sve je izvjesnije kako ovo zadrugarstvo lokalnih obitelji u najribarskijem mjestu na Jadranu ipak više neće djelovati.
Naime, Financijska agencija (FINA) prošle je godine izvijestila Trgovački sud kako je "Ribarska sloga" u neprekidnoj blokadi više od 120 dana sa 118.511,43 kune nepodmirenih dospjelih osnova za plaćanje. Na nedavno održanom ročištu kako bi se utvrdilo ima li uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, pokazalo se da zadruga ima imovine, nekretnine, vozilo i radne strojeve, ali i namjeru podmiriti nastale dugove te nastaviti poslovati. Ipak, 15. siječnja još su imali 982.889,71 kunu nepodmirenih obveza, zbog čega je sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo otvorila stečajni postupak i za stečajnog upravitelja imenovalaŽeljka Vrkića.

Neslaganje

– Postupak je pokrenut i trenutno smo na početku, u prvoj fazi prikupljanja podataka. U kontaktu sam sa svim bitnim dionicima, zadrugarima, ribarima i općinom kako bismo napravili što kvalitetniju analizu stanja. Nakon toga znat ćemo što dalje – kazao nam je u petak stečajni upravitelj.

"Ribarska sloga" osnovana je u srpnju 1997. godine, a pokrenuli su je ribari i vlasnici ribarskih brodova iz Kali kako bi osigurali bolji i sigurniji plasman ulova sitne plave ribe te razvoj i modernizaciju njezine prerade. Ukupno 11 obitelji s 11 brodova ostvarivalo je godišnji ulov od 1200 tona, a pored svoje osnove namjene, otkupa i plasmana ribe, početkom 2003. krenuli su u projekt vlastite prerade srdela i inćuna: soljenje, mariniranje, konfekcioniranje i filetiranje.

Za realizaciju ovog projekta zadruga je dobila u desetogodišnji najam magazin u uvali Batalaža u Kalima. Posao je krenuo, brend se razvijao, a "Ribarska sloga" ubrzo je planirala manji pogon u uvali zamijeniti velikim u Veloj Lamjani kroz program IPARD, koji na kraju nisu uspjeli realizirati.

Narušeni odnosi među zadrugarima, neslaganje oko poslovnih odluka i loša poslovna politika na kraju su ih doveli na rub stečaja. Problem se nije dogodio preko noći, zadruga je propadala godinama, o čemu svjedoči i loše stanje proizvodnog pogona gdje godinama nije bilo ozbiljnije proizvodnje. Za Kali je važno da gašenjem "Ribarske sloge" neće doći do značajnog gubitka radnih mjesta jer je zadruga u ugostiteljskom sektoru zapošljavala nekoliko mlađih ljudi na određeno radno vrijeme, isključivo tijekom sezone.

Iako je dug prema državi oko milijun kuna, ukupna potraživanja, među kojima su i ona samih zadrugara te banke, ukupno prelaze iznos od dva milijuna kuna.
 

19. travanj 2024 23:09