StoryEditorOCM
4 kantunaNAČELNIK PU ZADARSKE

Dražina: Pratimo situaciju u biogradskoj bolnici i spremni smo se uključiti ako treba! Zaraženi zadarski radiolog cijeli odjel gurnuo u izolaciju! 

Piše Ivica Nevešćanin
27. ožujka 2020. - 13:38

Načelnik PU zadarske Anton Dražina potvrdio nam je da policija pomno prati razvoj situacije u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu gdje je zbog nepridržavanja mjera zaštite došlo do eksplozije širenja koronavirusa.

- Pratimo razvoj situacije u biogradskoj bolnici, kao i u svakoj drugoj situaciji gdje je došlo do kršenja mjera u smislu zaštite od širenja zaraze i moguće ugroze stanovništva, i spremni smo se uključiti ako za tim bude potrebe. Stanje u biogradskoj bolnici nije jednostavno i takve se stvari ne mogu riješiti u jedan dan – kazao nam je Dražina dodajući da policija na području Zadarske županije još nije podnijela protiv nikoga kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Naime, na konferenciji za novinare u četvrtak epidemiolog Alan Medić izbjegao je dati precizan odgovor na pitanje koliko je pacijenata i u kojem vremenu zaraženi liječnik operirao u biogradskoj bolnici. Medić je rekao da je liječnik početkom ožujka bio izvan Hrvatske te da je u petak i subotu počeo osjećati blage simptome zaraze, („ne možete zbog peckanja u grlu znati imate li virus”), ali da u ponedjeljka nije dolazio na posao, te da je u utorak otkrio kako je zaražen virusom.

U isti taj ponedjeljak na Hitni prijem zadarske bolnice primljena je pacijentica iz Biograda s teškom upalom pluća koju je operirao zaraženi doktor.

Na konferenciji za novinare u petak ravnatelj OB Zadar Željko Čulina je kazao da ne zna u kojem je vremenu zaraženi liječnik operirao pacijente, je li to radio i u petak i subotu kada je već primijetio blaže simptome. Čulina također nije znao reći koliko je pacijenata ukupno operirao pozitivni liječnik te jesu li se oni baš od njega zarazili.

Činjenice međutim govore da je sva tri pozitivna pacijenta iz biogradske bolnice operirao zaraženi liječnik. Njegov sin koji radi u zadarskoj bolnici također je pozitivan na koronavirus, a čekaju se nalazi i za njegov suprugu, također liječnicu, koja u Zadru ima svoju ambulantu i radila je s pacijentima...

Zbog toga širenja zaraze iz biogradske u zadarsku bolnicu u izolaciju je stavljeno nekoliko stotina ljudi, preko 200 na području Biograda, među kojima i preko 100 medicinskih djelatnika s područja Biograda i Zadra. Samo s odjela pulomologije u Zadru, gdje je primljena prva zaražena pacijentica, izolirana su dva liječnika i 12 medicinskih sestara, a sada se to širi i na odjel radiologije gdje je radio sin zaraženog liječnika iz Biograda.

Istovremeno epidemiolozi pokušavaju utvrditi tijek širenja zaraze, tko je zapravo bio prvi zaraženi u biogradskoj bolnici. Je li to liječnik koji je obavljao operativne zahvate ili njegov kolega koji je također pozitivan na virus i koji je još prije imao moguće simptome zaraze, kao što je povišena temperatura.

U svakom slučaju neosporno je da se glavna spirala širenja zaraze kornavirusom na zadarskom području razvila među liječnicima koji bi prvi među nama trebali biti maksimalno odgovorni kod sprečavanja i pridržavanja mjera protiv širenja ove opasne bolesti.

19. travanj 2024 05:07