StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: "MI SMO U RAJU, DRUGIMA JE GORE!"

Čak je i nježna zadarska zima danas ispraznila pijacu i ribarnicu

27. veljače 2018. - 22:08
pijaca_ribarnica4-270218.JPG

Orkanska bura, snijeg u velikim količinama, temperature ispod - 10 Celzijevih stupnjeva – sve se to već danima događa u većem dijelu Dalmacije, kao i tridesetak kilometara od grada Zadra dok se on pobjedonosno svakog jutra budi svjež, ali okupan suncem, bez trunke vjetra. Mogli bismo bez zadrške reći – trenutno je Zadar najugodnije mjesto za život u Hrvatskoj, s najnježnijom klimom. Samo je zaleđeni mozaik na mirnoj površini mora u uvali Jazine u utorak ujutro odavao činjenicu da se mjesec dana prije kalendarskog početka proljeća nalazimo na vrhuncu zime, koju su brojni meteorolozi tjednima najavljivali kao opasno „ledeno doba“.

- Zadar i njegov arhipelag ovih dana su u pravoj zimskoj idili bez oborina. U zaleđu je bilo i snijega i bure, a u gradu će nas grijati sunce još neko vrijeme. Zato ja kažem da je Zadar klimatski dragulj! Srijeda će biti još ljepša. U četvrtak dolazi ciklona i donosi oborine, ali temperature će znatno porasti. Očekuje nas dakle topli vikend, sa povremenim kišnim razdobljima, objasnio je iskusni zadarski meteorolog Duško Kraljev.

Kako već danima slušamo i čitamo o tome koliko je teško ljudima u čitavoj Hrvatskoj koji radno vrijeme provode na otvorenome, zanimala nas je situacija na zadarskoj gradskoj pijaci. Temperatura je iznosila –1, a ona je zjapila poluprazna. Oni hrabri prodavači izložili su svoje proizvode, trgovački obrti veću količinu uvoznog voća i povrća, a lokalni uzgajivači manje količine zelenila, uglavnom blitve, salate i poriluka. Sve u svemu, oskudna ponuda.

- Dva tri dana je minus, slojevito sam se obukla i svaki dan dođem. Ali ljudi, mi smo u raju, kako je tek drugima?! Zadar je nešto posebno, i ovakvu klimu nema nitko, kazala je prodavačica Anka i malko nam se požalila kako kupaca baš i nema.

- Žaliti se nema smisla, ljeti je vruće pa je teško, zimi je hladno pa je teško... Uvijek je teško raditi na pijaci, ako ćemo tako. Blitva mi se malo smrzla, ali imam prokulice, kapulice, mrkvice, govori nam Ružica odjevena u mnoštvo slojeva odjeće dok čeka rijetke kupce. Zavirili smo i u gradsku ribarnicu, ali od svježe ribe gotovo da ništa nismo pronašli – nekoliko orada iz uzgoja, isto toliko trlja i nešto sitne plave ribe. Kupaca također ni za lijek!

Neki su stanovnici ovog grada odlučili popiti kavu na suncu koje je obasjalo Narodni trg, a druge se moglo vidjeti kako zabundani koračaju ulicama obavljajući svoje dnevne obveze... Ledeno doba ponovno je zaobišlo Zadar, a jedinu pravu zimsku razglednicu (ali predivnu) koju možemo poslati u svijet je slika sitnog veza leda na moru.

From Zadar, with love!

 

24. travanj 2024 13:52