StoryEditorOCM
4 kantunaKRAJ NARODNOG MUZEJA

Grad osniva Muzej 2 palače i od Županije uzima dva odjela NMZ-a. Longin konsterniran, a Vučetić kaže: ‘Njihov odnos postaje bipolarna patologija!‘

Piše Lada Burčul
25. kolovoza 2021. - 21:27

Više od sedam tisuća četvornih metara i više od stotinu milijuna kuna sredstava iz EU fondova uloženih u obnovu: to je spoj Kneževe i Providurove palače u centru Zadra. I dok će se Zadrani vratiti u svoje omiljene stare prostore, sada reprezentativne i funkcionalnije, iza zatvorenih vrata u Gradu i Županiji vode se razgovori o tome tko će i kako ubuduće upravljati Kneževom i Providurovom palačom.

Sve je izvjesnije da će institucija Narodni muzej Zadar (NMZ) prestati postojati pod tim nazivom. Formalno, osnivač Narodnog muzeja je Zadarska županija i snosi sve troškove za funkcioniranje muzeja i plaće djelatnika, no istodobno je Grad Zadar taj koji raspolaže prostorom obje palače i koji je, putem EU fondova, vodio kompletnu obnovu.

- Nema razloga da se naš stav više drži tajnim, pa evo: mi idemo u osnivanje gradskog muzeja, koji će se zvati Muzej dvije palače. Unutar njega će biti zbirke koje logično pripadaju Gradu, u prvom redu Muzej Grada Zadra i Galerija umjetnina – rekao nam je u srijedu zadarski gradonačelnik Branko Dukić, naglasivši da dva odjela sadašnjeg NMZ-a neće pripasti Gradu.

- Po našem mišljenju, oba trebaju ostati pod ingerencijom Županije, to su Etnološki i Prirodoslovni odjel – rekao je Dukić.

image
"Zmija" na krovu Providurove palače
Jure Mišković/Cropix

- Ako se s ovim prijedlogom slože u Županiji, mi preuzimamo sve što sam nabrojao; njima ostaju dva odjela, a mi osnivamo novu ustanovu, Muzej dvije palače. Preuzimamo u gradski proračun i djelatnike i sve troškove koji se podrazumijevaju. Isto tako, to znači da onda govorimo o dvije odvojene pravne osobnosti – ustvrdio je Dukić.

image
Gradonačelnik Branko Dukić
Jure Mišković/Cropix

Poznato je da će se u pet i pol tisuća kvadrata veliku Providurovu palaču useliti i Koncertni ured, koji će upravljati modernom multifunkcionalnom polivalentnom dvoranom, a svoje mjesto u Providurovoj konačno će dobiti i Galerija umjetnina. U prizemlju, kako smo pisali, bit će uređeni ugostiteljski objekti, a u prostorima koji gledaju na Medulićevu ulicu svoj ogranak uređuje i Gradska knjižnica Zadar.

- Mi smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nema gradski muzej. Ovime će to biti ispravljeno na najbolji mogući način. Naravno, ako se Županija složi s ovim planom. Ako ne žele ustupiti navedene odjele sadašnjeg Narodnog muzeja, razgovarat ćemo – zaključio je Dukić.

Na pitanje hoće li „ustupiti odjele Narodnog muzeja“, župan Božidar Longin je rekao da treba napraviti ono što je najbolje, ali da se neće dogovarati preko medija. Donekle konsterniran, kazao je da njega, ni njegovog resornog pročelnika, nitko iz Grada nije kontaktirao vezano uz Narodni muzej Zadar i buduće upravljanje.

image
Župan Božidar Longin
Jure Mišković/Cropix

- Uz najbolju volju, nedopustivo je da o tome razgovaram preko medija. Čekam da nama kao osnivačima NMZ-a Grad dostavi svoje prijedloge, do tada nisam u mogućnosti ništa komentirati, jer njihov prijedlog ne znam – rekao je župan.

Međutim, prijedlog Grada netko ipak zna: sve je dostavljeno Upravnom vijeću NMZ-a, time i Županiji kao osnivaču. Predsjednik Upravnog vijeća, prof. Radomir Jurić, kazao nam je da je prijedlog Grada dobio.

image
Predsjednik Upravnog vijeća NMZ-a prof. Radomir Jurić
Cropix

- Mi smo, kao Upravno vijeće, sada zatražili od stručnog osoblja Narodnog muzeja da se očituje o prijedlogu Grada Zadra. Njihov stav znat ćemo slijedeći tjedan, kada imamo sjednicu Upravnog vijeća - rekao je prof. Jurić, ne želeći unaprijed komentirati "apetite" Grada Zadra. U Upravnom vijeću koje će velikim dijelom odlučivati o ovoj podjeli sjede, uz prof. Jurića, županijska vijećnica Vesna Sabolić,  dipl. tur. komunikolog Meri Barać, te iz NMZ-a prof. Hrvoje Perica i dr. sc. Snježana Vujčić Karlo.

I dok gradonačelnik i župan iznose svoje stavove, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Marko Vučetić zgranuto upozorava da osnivanje ustanova, pa i "Muzeja dvije palače", ne ovisi o volji gradonačelnika i župana, nego o odluci predstavničkih tijela - Gradskog vijeća i Županijske skupštine. 

- Županija i Grad su taj odnos pretvorili u bipolarnu patologiju unutar koje se našao Narodni muzej: umjesto ustanove s područja kulture koja okuplja, NMZ će ovako postati ustanova koja razjedinjuje. Narodni muzej već postoji i ne vidim što bi se dobilo izdvajanjem dvaju odjela, bez obzira tko će biti osnivač. Ovo o čemu se razglaba je tipično razvijanje megalomanskih ideja dok nam grad i županija izumiru - rekao je Vučetić.

image
Predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Marko Vučetić
Luka Gerlanc/Cropix

Odluke će se znati uskoro, i useljenje u Providurovu palaču će početi uskoro, pa nije čudno da se stvaraju "megalomanske ideje", jer se radi o novim, brojnim radnim mjestima i opterećenju za proračun, što sve na kraju plaćaju građani.

18. travanj 2024 11:59