StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGAO I AMANDMAN

Ante Rubeša predložio smanjenje plaće županu za 50, a njegovim zamjenicima za 100 posto, pročelnike bi stavio na minimalac, ali nije mu uspjelo... 

Piše Iva Ivanac
9. travnja 2020. - 13:49

Predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović sve je vijećnike obavijestila kako je druga točka dnevnog reda koja se tiče o obustavi isplate naknade vijećnicima za travnja, jednoglasno prihvaćena.

No, oporbene je vijećnika 'zasvrbjela' treća točka koja se tiče smanjena osnovice plaće za 10 posto županu Loginu i njegovim zamjenicima čime bi se uštedjelo 8300 kuna.

Ana Klarić Bubica u ime Živog zida smatra kako je 'smanjenje od 10 posto presimboličan i mizeran iznos kojim se samo žele postići hvalospjevi i medijska pozornost', te je predložila 'da se postotak podigne na 30% za vrijeme trajanja pandemije'.

Amandman na treću točku poslao je Ante Rubeša (AM) u kojem je predložio smanjenje županove plaće za 50 posto, ukidanje plaća njegovim zamjenicima kako bi postali volonteri te rezanje pročelničkih plaća na minimalac od 3250 kuna.

- Ako smo već prije odlukom ukinuli sve dotacije udrugama, manifestacijama i programima, čemu onda financirati one koji bi trebali kontrolirati provedbu tih programa. Osobno bi me bilo sram odreći se samo 10 posto svojih primanja u korist azila na Žmirićima, a kamo li čovjeka kojemu je potrebna medicinska skrb. Zar za Vas nečiji život vrijedi samo 10% vaših primanja? Granice su zatvorene, nemate gdje, Kina, Tajland, London, Berlin, sve je zatvoreno, stoga stvarno ne znam odakle vam hrabrosti odreći se mizernih 10 %, dok svaki dan čujemo vapaje medicinskih djelatnika kojima je prijeko potrebna ne sofisticirana, već osnovna medicinska oprema, bijele majice, maske i rukavice. A vi za to vrijeme radite božićne derneke u Arsenala za 50 000 kn! Za ova oba zamjenika župana ne znam što rade u miru, a kamo li u ovakvoj situaciji, stoga smatram da bi oni bar za vrijeme epidemije trebali postati volonteri. Uostalom ako smo se mi vijećnici mogli odreći 100% svojih primanja zašto bi ste vi samo 10 posto?, napisao je Ante Rubeša u obrazloženju svojeg amandmana, a od župana Longina dobio je kratku i jasnu poruku: 'Amandman se ne prihvaća', a nisu ga prihvatili ni vijećnici jer je "protiv" amandmana glasalo 23 vijećnika, "za" amandman 5 te je jedan vijećnik bio "suzdržan".


- Kolika vam je plaća kad se u vas troje od 10 posto skupilo 8300 kuna. Čime ste zaslužili te novce? Sad ćete odgovornost za svoj nemar prebaciti na zaposlenike županijskih tvrtki, vi ste prvi u županiji, a odričete se kao i onaj zadnji. Polikliniku ste gradili 40 godina, a sad se tamo ne mogu mimoići dva auta, lift ne radi dok si za to vrijeme isplaćuje te 20 000 kn mjesečno. Srami te se! Licemjeri! I vi koji ih podržavate!, pisalo je u Rubešinom mailu koji je poslan svim vijećnicima.

Na koncu je treća točka izglasana s 32 glasa „za“ i 2 glasa „protiv“, a vijećnici su si međusobno čestitali Uskrs i završili elektronsku sjednicu.

19. travanj 2024 16:02