StoryEditorOCM
4 kantunaHOĆE LI U UTORAK BITI KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA?

Akcija mladih najavljuje - prekid sjednice! "HDZ nas nije ni zvao na pregovore, sve su dogovorili s SDP-om!

20. lipnja 2017. - 10:09
pupic

U utorak u 10 sati započet će konstituirajuća sjednica Skupštine Zadarske županije na kojoj će HDZ-ova koalicija za predsjednika predložiti dosadašnjeg predsjednika Željka Lončara. Predsjednik Kluva vijećnika HDZ-ove koalicije bit će Željko Šoša, podpredsjedničko mjesto popunit će Snježana Jurinić, dok će drugoga podprdsjednika predložiti opozicija.

Umjesto novog župana Božidara Longina u skupštinskim će klupama sjediti Dario Vrsaljko. Longin je navodno želio da umjesto njega županijska vijećnica postane Nina Kolanović, ali su u HDZ-u podržali Vrsaljka. Longinova želja je ipak uslišena jer je od mandata odustao Ante Župan koji nam je potvrdio da je "iz osobnih razloga stavio mandat u mirovanje", pa će Nina Kolanović uskočiti na njegovo mjesto.

Ipak, pitanje je hoće li konstituirajuća sjednica biti dovedena do kraja jer iz Akcije mladih najavljuju – prekid sjednice!

- Naša koalicija s Mostom, uz mandate koje su osvojili Živi zid i Modes, ima 11 vijećnika, a SDP devet. Za koordinatora u očekivanim pregovorima s vladajućom koalicijom izabrali smo Rudolfa Dvorskog iz Modesa, ali nas nitko uopće nije zvao ni na kakve razgovore i mi ćemo postupiti vrlo radikalno. Ako se pri sastavljanju skupštinskih odbora i određivanju jednog "opozicijskog" podpredsjednika ne budu poštivali rezultati izbora, prekinut ćemo sjednicu Županijske skupštine! Oko tog mjesta, mimo nas, dogovorili su se HDZ i predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac kao njihov "trabant" u protekle četiri godine, kaže Marko Pupić Bakrač ne želeći precizirati na koji način planiraju prekinuti konstituirajuću sjednicu.

Rudolf Dvorski iz Modesa potvrđuje da je dobio ulogu koordinatora za pregovore s vladajućom koalicijom, ali ga nitko na razgovore nije zvao.

Dan kasnije, u srijedu u 9 sati, započet će i konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Zadra na kojoj se očekuje nešto blaža situacija. HDZ je odlučio za predsjednika Gradskog vijeća predložiti nekadašnjeg gradonačelnika i donedavnog dogradonačelnika Zvonimira Vrančića. Mada su postojale kalkulacije kako će gradski parlament voditi Dražen Grgurović, on će ostati na mjestu podpredsjednika na kojemu je proveo i protekle četiri godine. Tko će u Gradsko vijeće ući umjesto gradonačelnika Branka Dukića još nije poznato, a odluku o tome u utorak navečer donijet će Gradski odbor HDZ-a.

Pregovore s opozicijom oko raspodjele mjesta u odborima Gradskog vijeća u ime HDZ-a u ponedjeljak su vodili  Vrančić i Grgurović, ali ni tu dogovor nije postignut pa preostaje eventualna druga runda razgovora do srijede. Ovdje nije sporno mjesto "opozicijskog" podpredsjednika Gradskog vijeća, a odredit će ga SDP.

Ne bi bilo iznenađenje da to bude Sabina Glasovac.

16. travanj 2024 12:29