StoryEditorOCM

uljepšajte svoju oazuPrije nego zakoračimo u duboku jesen, nužno mu je pomlađivanje: savjetujemo kako osvježiti vrt u vrijeme babljeg ljeta

12. listopada 2018. - 15:23

Vrtovi se u jesen počinju smirivati i polako se u korak s vremenskim prilikama pripremaju za zimski san. Srećom, vremenska prognoza najavljuje da je pred nama još jedno ugodno toplo jesensko razdoblje, što znači da ćemo u vrtu, unatoč večernjoj svježini, moći uživati još neko vrijeme.

Svejedno, trenutak je da u vrtu sada napravimo neke zahvate koji će nam pomoći da izgleda lijepo. Za početak uklonite suho lišće i cvjetove s trajnica da biste im se i dalje divili i uživali u njihovoj ljepoti do prvog mraza, a savjeti koje vam nudimo osvježit će vrt u vrijeme najavljenog babljeg ljeta.

Pomladite ga

Priznajmo da vrt na kraju ljeta izgleda iscrpljeno i pomalo potrošeno. Stoga, prije nego što zakoračimo u duboku jesen, nužno mu je pomlađivanje i pravi jesenski "peeling". Uklonite korov i mrtve jednogodišnje biljke, obrežite one koje su se previše razrasle, a jednogodišnje biljke koje cvjetaju u proljeće odrežite do polovice. Dodajte im pola doze tekućega gnojiva i dobro ih zalijete da bi se ponovno mogle obnoviti. Moguće je da će ponovno i procvjetati.

Pometite i temeljito operite terase i verande, pokosite travu i dobro očistite vrtni namještaj, ali ga nemojte još spremati. Jednostavno dodajte još poneki jastuk i pripremite tople dekice koje će dobro doći kad zađe sunce ili se odlučite u vrtu servirati večeru ili čaj.

Dodajte malo 'začina'

Dodajte vrtu još malo "začina", ne doslovno, nego dodatkom pravih boja. Kao što proljeće u vrtu karakteriziraju mekane pastelne boje, a ljeto žive, jesen voli tople boje. Žute, narančaste, smeđe, pa čak i sive nijanse sada prevladavaju jer najbolje pristaju u jesenski ambijent smirivanja.

Stoga presvucite svoje jastuke i vrtne naslonjače u tople jesenske boje, ukrasite verande vjenčićima od grančica i obojite glinene lonce toplim nijansama.

Promijenite svoj pogled

Ako ste ljeto proveli u povrtnjaku ili uz domaći bazen, jesen donosi sasvim novu perspektivu. Vrt s jesenskim stablima sjaji svojim punim lišćem i dubokim zelenim nijansama. Zašto onda ne premjestiti sjedeću garnituru baš ispod njih? U dvorištu više nema cvjetova, osim biljaka na trijemu? Pokažite ih!

U različitim sezonama vrt ima drugačiju funkciju i tome se treba prilagođavati i stavljati naglasak na one dijelove koji su sada atraktivniji. U jesen se divite šarenom lišću koje polako pada sa stabala i teksturi šarenih ukrasih trava. Ako baš one dominiraju u nekom dijelu vrta, tamo prebacite i svoj boravak.

Oživite prostor

Ovo shvatite doslovno. Ako su sve biljke mrtve, vrijeme je da posjetite vrtni centar i kupite jesenje cvijeće, poput krizantema ili erika. Postavite ih na ključna mjesta u vrtu, jer ćete time u njega ponovno unijeti život i boje. Zamijenite uvele biljke u loncima jesenskim cvijećem koje će vas posebno veseliti u idućim danima i mjesecima.

Razmislite o udobnosti

I konačno, sada kada su dani postali kraći, a vama je još preostalo nekoliko dana godišnjeg odmora, ljenčarite pod toplim poslijepodnevnim sunčevim zrakama u vrtu, koji može biti produžetak vašeg dnevnog boravka tijekom ove sezone. Na klupe i ležaljke dodajte prekrivače, uzmite knjigu i odmarajte se sve do zalaska sunca. Zatim upalite svijeće i promatrajte zvijezde. U vrt možete instalirati i vrtnu grijalicu koja će dobro doći ako ste pozvali društvo na večeru.

Ako ste cijelu godinu marljivo radili oko uređenja vrta, onda ste sigurno stvorili ugodno mjesto za sebe i svoje najdraže. Sada uživajte u plodovima tog rada sve dok ne postane prehladno, zaredaju kišni dani i osvane prva slana.

19. travanj 2024 15:48