StoryEditorOCM

vjesnica proljećaVrijeme je za sadnju mimoza

Piše Marin Kukoč, dipl. ing. agr.
17. travnja 2018. - 10:31

Čim se ukažu prvi cvjetovi mimoze, siguran je to znak kako je proljeće tu negdje blizu. Dok je kontinent još uvijek okovan snijegom i ledom, u našem priobalju, prkoseći burama, od kraja siječnja sa cvatnjom započinju mimoze.

Iako je naziv mimoza u nas uvriježen, mimoza je samo jedna od vrsta roda Acacia, koji obuhvaća više od 1000 vrsta listopadnog i zimzelenoga grmlja i stablašica.

Akacije ili kako ih volimo zvati, mimoze, su biljke toplih, osunčanih područja. Stoga im je i uzgoj ograničen samo na određena područja našeg priobalja i otoka. Naši najpoznatiji lokaliteti na kojima ih uspješno uzgajaju su šire područje Dubrovnika s otocima, dok se pojedinačni primjerci uspješno uzgajaju i u okolici Splita, pa i malo sjevernije.

Osim što zahtijevaju topliju klimu, nužan uvjet uspješnog uzgoja jest i kiselkasto tlo. Većina je vrsta osjetljiva na visoki sadržaj vapna u tlu, pa posađene na takvim tlima pokazuju slabiji rast, manje bujnu cvatnju, cvjetovima slabije kvalitete, a na listovima dolazi do izrazitog žućenja (kloroze). Takve biljke obično brzo propadaju. Kako je većina naših tala upravo takva, preporučljivo je uzgajati one sorte uzgojene na podlozi Acacia floribunda.

U otpornosti prema niskim temperaturama razlikuju se pojedine vrste ili sorte. Najčešće vrste, one koje cvjetaju od kraja veljače i u ožujku otporne su i na vrlo niske temperature, čak i do –12 stupnjeva C.

Sve akacije najbolje je saditi krajem ožujka i u travnju, nakon što temperature porastu. Kako za uzgoj zahtijevaju dublja i rahla tla, prije sadnje je tlo potrebno duboko prekopati. Kod sadnje korigirajte kiselost tla, barem u rupi za sadnju u koju ćete dodati kiseo supstrat te veće količine organskih i mineralnih gnojiva, posebice fosfornih.

Nakon sadnje, a i tijekom cijelog vegetacijskog perioda nužno je osigurati dovoljne količine vode, jer mimoza traži obilno zalijevanje.

Ako smrzne...

Mlade biljke tijekom zime zaštitite od smrzavanja omatanjem zaštitnim materijalom, a ako odrasla biljka smrzne, nemojte ju odmah „prekrižiti“. Ako je korijenje ostalo neoštećeno, porežite je. Budući ima jaku izbojnu snagu iz panja, kroz vrlo kratko vrijeme će potjerati brojne nove izboje.

Posađene mimoze cvjetat će već nakon nekoliko godina, no na punu cvatnju možemo računati tek kod biljaka starih 8 godina.

19. travanj 2024 12:47