StoryEditorOCM

bobičasti užiciZa obilje ukusnih malina, kupina i jagoda važno je pravilno odabrati mjesto sadnje

Piše Maslina, Agroportal
20. siječnja 2018. - 15:52

Iako je riječ o relativno manje zahtjevnim voćnim vrstama, za obilje ukusnih malina, kupina i jagoda ipak se treba malo potruditi. To se prije svega ogleda u izboru položaja i pripremi sadnica kao i u odgovarajućoj gnojidbi, piše Agroportal.

Malina traži osunčana mjesta i ne podnosi neprikladna tla. Stoga je ne treba uzgajati na težim, zbijenim i plodnim tlima. Ukoliko je tlo siromašno hranjivima, težnju treba prebaciti na pojačanu gnojidbu stajskim gnojem ili kompostom. S druge strane, lagana, pjeskovita tla su idealna za njen uzgoj.

Međutim, velike ljetne vrućine bitno ograničavaju njen rast pa strogo trebamo voditi računa da joj ne nedostaje vode u vrijeme cvatnje i dozrijevanja. Pošto dobro podnosi niske temperature, nemojte se začuditi ukoliko je susretnete i na 800 m nadmorske visine. Divlja, pak, malina u našoj zemlji može uspijevati na čak 1100 m nadmorske visine.

Za razliku od maline, kupine su prilično osjetljive na niske temperature. Međutim, ljetne vrućine vrlo dobro podnose pa ih stoga često možemo susresti na nepristupačnom kršu.

U pogledu tla nije zahtjevna te uz minimum njege ostvaruje solidne prinose. Ali, treba joj osigurati dovoljno svjetla jer u protivnom plodovi djelomično sazrijevaju, odnosno, ostaju zelene ili jarko crvene boje. Zbog dobro razvijenog korijenovog sustava puno bolje podnosi sušu od maline.

U zadnje vrijeme vlada velika potražnja za sadnicama jagoda penjačica i jagoda mjesečarki. Posebno je to izraženo u velikim urbanim sredinama gdje se za potrebe domaćinstva pretežito nabavljaju sadnice jagoda čiji plodovi dozrijevaju postupno (mjesečarke).

Možemo ih zamijetiti na balkonima i terasama stambenih zgrada ali i u kućnim vrtovima, što uopće ne treba čuditi jer malo koji plodovi pružaju toliko slasti i aromatičnosti kao što to pružaju jagode. Osim toga, jagode se brzo razmnožavaju, tako da se njihov broj iz godine u godinu povećava a poznato je da u ekstenzivnom uzgoju jagode mogu “trajati” četiri godine.

Uz pravilnu prihranu jagode će redovito i obilno plodonositi pa će slasnih plodova biti dovoljno i za susjede ili čak za nezasićeno tržište, piše Agroportal.

15. travanj 2024 17:14