StoryEditorOCM

učite s našom tanjomUkoliko želite uzgojiti omiljeno povrće na balkonu, o ovim detaljima morate posebno voditi računa

22. svibnja 2017. - 13:17

Ako su vam prethodni tjedni protekli u radosnom čuđenju dok ste promatrali rast mladih izdanaka sjemenki koje ste posijali, pažljivo ih krijepeći vodom, te štiteći od hladnoće, vjetra i prejakog sunca, ili pak u odabiru snažnih presadnica koje će zasigurno ispuniti vaša očekivanja, krajnje je vrijeme da im ponudite komotniji dom.

Za one skromnijih prostornih mogućnosti, ili jednostavno manje sklone velikim ˝zemljanim avanturama˝, razne se sadne posude u tom smislu nameću kao najbolji izbor.

Iako su danas raširene povrtne gredice, koje se jednako mogu složiti na balkonu i u vrtu, fokusirajmo se za sada na lončanice i njihove varijacije, jer će i one zadovoljiti osnovne potrebe novopečenog vrtlara amatera, dok uz malo truda i puno pažnje, učeći kako brinuti o biljkama, uživa njihove plodove.

Za ovaj su se tip ˝brzopoteznog vrtlarstva u malome˝, povrtne kulture koje kontinuirano daju plodove kroz veći dio nadolazeće sezone pokazale najzahvalnijima, a među njima u popularnosti prednjače rajčice, tikvice i paprike, te krastavci, mahune, patlidžani i ljetne salate.

Prvo o čemu morate povesti računa jest orijentacija balkona, odnosno njegova dostatna osunčanost, koja će vašem malom vrtlarskom kutku pružiti pogodne uvijete za bujanje.

U tom smislu vrijedi naglasiti kako, primjerice, mahune i salate dobro uspijevaju i na polusjenovitu mjestu, gdje štoviše duže rastu, dok je rajčici i paprici izrazito potrebno izravno sunce u većem dijelu dana.

Motrite na štetočine

Kod sadnje povrća u lončanicama valja paziti da imaju dovoljno vode, jer se tako izložena zemlja brzo suši, stoga ih je, pogotovo za ljetnih dana, potrebno zalijevati dva puta i to jutrom i u predvečerje.

Za bogatije plodove; nakon presađivanja biljke pognojite organskim gnojivom, te pažljivo pratite da se na njima ne bi pojavili štetnici, kako bi pravovremenom reakcijom, a u konzultaciji sa stručnjacima u specijaliziranim trgovima, spriječili njihovo širenje i potencijalnu štetu.

Od sadnih posuda na raspolaganju su vam uobičajene lončanice od terracotte, ali i razni drveni sanduci, kao i, u povoljnijoj varijanti, primjerice, jače vreće kakve se danas mogu pronaći u mnogim domaćinstvima.

Sama priprema zemlje i sadnja radi se po uobičajenom principu, koji nalaže drenažni sloj na dnu posude, te organsku zemlju i malč na vrhu.

Za pravilno zakorjenjivanje, osim kod salata koje razvijaju kratki korijen, svima su potrebne duboke lončanice, idealno od 30-ak cm dubine, kako bi dobro razvijenim korijenom biljka prikupila dovoljno vode i hranjivih tvari za razvoj i dozrijevanje ploda.

Izdvojimo salatu i po tome što joj nije potrebna podrška pri rastu, a može nam poslužiti i kao ukras u manjim lončanicama, kojima ćemo uokviriti ovu šarenu i ukusnu oazu.

Kada smo se već dotakli podrške, kao najbolje varijante za uzgoj u sadnoj posudi nameću se stožasti kavezi od tri do četiri bambusove ili druge grane, te žičani kavezi ovalnog oblika, kao i mreža od konopa postavljena uz balkonsku ogradu.

Potporu razmjestite u vaše lončanice već prilikom sadnje, jer biste kasnijim umetanjem grana mogli oštetiti već raširen korijen biljke, a grane za njih nježno privežite, pazeći da se vezica u njih ne urezuje.

Ako raspolažete tek omanjim balkonom, cherry rajčice možete posaditi i u viseću lončanicu, iz koje će se grane i slatki plodovi ˝slijevati˝ prema tlu, dok tikvice bez dodatne potpore možete pustiti da rastu prema tlu iz posude smještene na podu, čime će vaš vrt dobiti i na dimenziji promišljenog dizajna, poštujući pravilo vertikalnog ispunjavanja prostora na svim razinama.

Imajući dakle na umu potrebe za svjetlom i smjer rasta, lako ćete iskombinirati koje ćete posude razmjestiti u kojem dijelu balkona, pazeći da ljute paprike udaljite od slatkih, kako biste izbjegli spontano križanje koje bi svim paprikama u idućoj sezoni donijelo ljutinu.

16. travanj 2024 07:56