StoryEditorOCM

poseban užitakNajbolji je okus vrtlarenja uz bobice: donosimo vam trikove za uspješniji uzgoj

16. svibnja 2017. - 16:17
iStock-468466947

Osim omiljenog zelenila koje sadite da vam osigura sjenu i mir kada poželite na svojem balkonu predahnuti od svijeta, posebno veselje i užitak možete pronaći u bobičastom voću, koje ćete lako uzgojiti i u teglama. 

Prionete li već ovih dana, plodove jagoda, malina, ribiza i kupina ubirat ćete do kasne jeseni, omastivši brk pojedinom bobicom svakog dana.

Dok se jagode uglavnom drže tla, razvijajući bobice uza samu zemlju, ostale grmolike voćkice iz ove skupine rastu visoko i u širinu, pa će im odgovarati pozicija uz ogradu ili zid, koji će im pružiti dodatnu podršku. 

Zahtjevi kod sadnje za sve su prilično slični, jer im najbolje odgovara blago kisela zemlja, koju je potrebno obogatiti stajskim gnojem ili drugim organskim gnojivom bogatim kalijem, kalcijem i magnezijem, uz redovito zalijevanje.

Ne zaboravite malč

Kako jagode ne razvijaju veliku masu, te ih je zbog opadanja plodnosti ionako uputno zamijeniti mladim sadnicama svakih pet, šest godina, dostatne će im biti posude srednje veličine, promjera i dubine 30-ak centimetara. 

Nakon izboja ploda zemlju prekrijte malčem, poput osušene drvene kore ili sijena, čime ćete spriječiti truljenje koje se pojavljuje kod doticaja ploda i zemlje, a pomoći će vam i u zadržavanju vode u tlu. 

Dobar trik kojim možete doskočiti upravo kod njihova uzgoja na balkonu zasigurno je premještanje ploda na vanjski rub sadne posude, kao i korištenje visećih lončanica, koje će slatkim plodovima omogućiti neometan pad i otvoreni prostor za rast.

Prvih nekoliko tjedna potrebno ih je obilno zalijevati, a ni kasnije se ne smije dogoditi da zemlja presuši, te valja paziti da je biljka zaštićena od vjetra i dovoljno osunčana.

Rešetka za potporu

Grmolike maline mjesečarke, kupine i ribizi iziskuju za rast veće sadne posude, stoga za njih izdvojite i dovoljno mjesta na vašem balkonu. 

Obavezno im pripremite žičanu, drvenu ili rešetku od konopa uz koju ćete vezati pogotovo nježne grane maline, ali i ribiza i kupine, želite li kontrolirati smjer njihova rasta. Također ih obilno i redovito zalijevajte te, kao i jagodu, periodički obogaćujte humusom, dinamikom koja će ovisi o izabranoj vrsti gnojiva.

Kod presađivanja sadnica pokušajte ih što je moguće bolje osloboditi zemlje, te kod većih presadnica grmolikih vrsta malo skratiti vrške korijena za poticanje boljeg rasta u zemlji, dok je zimi uputno i obrezivanje grana, što će potaknuti bolji rast i veću plodnost iduće sezone. 

Ukusne će bobice na vašem balkonu dozrijevati tijekom cijelog ljeta pa sve do kasne jeseni, s tim da ćete na prve maline morati pričekati do iduće sezone. 

I za kraj vam predlažem brz i jednostavan desert u kojem možete uživati kad god poželite: pripremite u šalici veliku žlicu maskarponea s dvije male žlice smeđeg šećera, prstohvatom cimeta i šakom izmrvljenog omiljenog keksa, pa sve zatrpajte sočnim, svježe ubranim bobicama. 

Zadovoljstvo vrtlarenja rijetko je boljeg okusa!

25. travanj 2024 03:27