Grad Vrgorac odlučio zaštititi proizvođače jagoda: 'Zadali smo sebi jako puno posla, ali jedino ovakvim stvarima možemo izaći iz prosječnosti'

Grad Vrgorac odlučio zaštititi proizvođače jagoda: 'Zadali smo sebi jako puno posla, ali jedino ovakvim stvarima možemo izaći iz prosječnosti'

Zanimljiva inicijativa krenula je iz Grada Vrgorca, koji je odlučio brendirati svoj proizvod. Naime, vrgorački će OPG-ovi ubuduće biti lišeni problema u nabavci ambalaže, koja je do sada stizala iz raznih izvora, a najčešće trgovačkih centara. Pa je tako bilo situacija da kupac nije mogao biti siguran da mu je u ruke stigla prava vrgoračka jagoda, a ne, recimo, voćka iz doline Neretve.

- Imamo veliki problem s brendiranjem i kupnjom ambalaže, pa se pod krinkom vrgoračke jagode prodavala neka iz drugog kraja. Odlučili smo da ćemo našim poljoprivrednicima pomoći da budu konkurentniji tako što će se razlikovati. U zadnjih nekoliko mjeseci proveo sam niz razgovora s poljoprivrednim proizvođačima iz našeg kraja. Došli smo do ideje u razgovorima da naš Poduzetnički centar uz sufinanciranje Grada sljedeće godine ide u realizaciju projekta proizvodne linije ambalaže isključivo za OPG-ve s područja Grada Vrgorca - kaže nam vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

Poduzetnički je centar tako kupio stroj koji će proizvoditi ambalažu, a OPG-ovi s područja Vrgorca potpisat će ugovore tako da nitko drugi neće moći koristiti tu ambalažu.

Tako će poljoprivrednike koštati samo trošak materijala, pa će u konačnici proći čak i dosta jeftinije nego da kupuju negdje drugo.

Uza sve ne trebaju voditi računa o logu, a Grad Vrgorac, koji će osigurati osmišljavanje loga, snosit će i trošak amortizacije, kao i radnika na stroju.

- Na ruku nam ide i novi nacrt Zakona o brdsko-planinskom području koji bi trebao definirati pojam “Planinski proizvod”. Brendiranjem jedinstvene ambalaže samo za OPG-ve s područja Grada Vrgorca naši proizvođači jagoda, meda, povrća, voća i grožđa bit će konkurentniji na tržištu - kaže Pranić. Dodaje kako već neko vrijeme razrađuju ovu ideju.

- S ovom idejom smo zadali sebi jako puno posla, ali jedino ovakvim stvarima možemo izaći iz prosječnosti - zaključuje gradonačelnik.

Naslovnica Voćarstvo
HtmlNoArticles
HtmlNoArticles

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati