StoryEditorOCM

ćudljiva prirodaPoljoprivrednici u strahu zbog najavljenih niskih temperatura: Bude li minusa, uništit će voćke i masline!

21. ožujka 2018. - 23:43
Snijeg na granama maslina opasan je tek ako se smrzne na njima

Priroda je još jedanput pokazala svoju ćud – na prvi dan proljeća "počastila" je stanovnike Vrgoračke krajine s 10 centimetara snijega. Jak snijeg nošen burom od ranog je jutra u srijedu padao u brdsko-planinskim selima Mijacima i Kozičkim Poljicima, gdje ga je i najviše napadalo. 

Snijeg, bura i temperatura od nula stupnjeva, te minusi koji se najavljuju sljedećih dana zabrinuli su pčelare i poljoprivrednike.

– Što se tiče pčelarstva u ovim našim krajevima, led i temperature do 10 stupnjeva ispod nule prije dvadesetak dana uništili su dosta košnica, a sada će ovo sve dokrajčiti. Pa i voćke koje su krenule, a krenule su sve – kaže Jure Grljušić iz Mijaca.

Poljoprivrednici koji imaju masline u brdsko-planinskim selima počeli su odmah tresti snijeg s njih kako krošnje ne bih stradale.

– Snijeg kao snijeg nije loš, donekle ih štiti, ali ako se ovo na njima smrzne, sve će ih polomiti – smatra Stipe Primorac iz Kašča.

Sljedećih dana oči vrgoračkih voćara bit će uperene u nebo, ali i u vremenske izvještaje, jer meteorolozi najavljuju minuse.

– Ako bude minusa, stradat će breskve i nektarine, koje su sada u cvatu – veli Goran Granić, dipl. ing., stručni savjetnik za poljoprivredu u Gradu Vrgorcu.

Njegov kolega mr. sc. Danko Tolić naglašava da treba biti oprezan i pratiti prognoze jer se temperatura iz sata u sat mijenja.

– Najavili su minuse u našim poljima, ali nisu bili. I bolje da nisu. Za sada je sigurno da će sadnja krumpira kasniti, a što će biti s ostalim kulturama, znat ćemo u sljedećih nekoliko dana – zaključio je mr. sc. Tolić.

18. travanj 2024 05:28