StoryEditorOCM

loš urodNeretvansku mandarinu zamijenila slavonska jabuka

30. listopada 2017. - 18:15

Zbog slabog uroda mandarina ove jeseni gotovo da i neće biti donacija bolnicama, staračkim domovima te ustanovama socijalne skrbi, što je prethodnih godina financirala Europska unija zbog embarga ruskog tržišta, na koje neretvanski voćari nisu mogli izvoziti mandarine.

Ipak, Agencija za plaćanja u poljoprivredi obavijestila je ovih dana sve zainteresirane proizvođače mandarina ako su zainteresirani za donacije mandarina u sklopu izvanrednih mjera potpore proizvođačima za besplatnu distribuciju, da je 1. studenoga 2017. zadnji dan za podnošenje prijava.

Na takav način bi se trebalo distribuirati oko 44 tone mandarina, što je beznačajna količina u usporedbi s prošlom godinom, kada su donacije koje je u konačnici plaćala Europska unija bile značajan izvor prihoda neretvanskih voćara.

Za razliku od mandarina, jabuke će se naći u donacijama jer su bolje rodile, odnosno ima ih puno više na tržištu. Za proizvođača bi cijena kilograma doniranih jabuka trebala iznositi 3,11 kuna, što uključuje troškove sortiranja, pakiranja i distribucije, uz uvjet da se voće stavlja u pakiranja do najviše 25 kilograma.
 

 
Isto je i za mandarine, koje bi u donaciji ili pak slobodnom povlačenju s tržišta zbog ruskog embarga iznosile 3,79 kuna za kilogram, što je bila iznimno dobra i prihvatljiva cijena u uvjetima većeg uroda kakav je bio 2016. godine.

Međutim, mandarina je ove jeseni loše rodila, tek tridesetak tisuća tona pa po zakonu ponude i potražnje tako mala količina uvjetuje i veću cijenu za proizvođača, koji na veletržnici u Metkoviću ili u otkupljivačkom centru može dobiti i do četiri kune za kilogram.

Stoga nitko nije zainteresiran za ovu mjeru povlačenja s tržišta mandarina, a računica je jasna, jer bolju cijenu mogu postići prodajući izravno na kućnom pragu.

Osim toga, tu je i zahtjevna papirologija koja dodatno opterećuje proizvođače mandarina.

Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali ove jeseni neće koristiti ovu mjeru Europske unije zbog iznimno lošeg uroda. Od 285 registriranih proizvođača mandarina u dolini Neretve samo rijetki će sudjelovati u besplatnoj distribuciji, i to da očuvaju prošlogodišnje primatelje, jer će dogodine ako mandarina dobro rodi, a procjene govore i do 100 tisuća tona, mjere povlačenja s tržišta mnogima biti jedini način prodaje.
 
 
I resorno je ministarstvo upravo zbog lošeg uroda odredilo i manje otkupne kvote za mandarine, dok su kvote za jabuke ostale veće, pa će proizvođači jabuka i ove jeseni dobiti novac iz EU fondova zbog nemogućnosti izvoza na rusko tržište.

Prema pravilniku o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za besplatnu distribuciju, primatelji tako doniranih mandarina su humanitarne organizacije, Hrvatski Crveni križ, Hrvatski Caritas, centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, ustanove za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolnice te kaznene institucije. One će, kako stvari stoje, ove jeseni ostati bez neretvanskih mandarina, ali će zato dobiti slavonske jabuke.
20. travanj 2024 04:58