StoryEditorOCM

temperaturni šokPodivljala priroda: jagode rodile, kruške i šljive cvjetaju, a i vrapci se razmnožavaju!

22. listopada 2017. - 19:26
Zacrvenjeli su se jagodnjaci u Rastoku i Jezeru

Kratki rukavi, temperature od 25 Celzijevih stupnjeva, na plažama još ima kupača – čini nam se prema vanjskim temperaturama kao da idemo prema ljetu, a na kalendaru sredina klimatološke jeseni.

Priroda se ponovno poigrala s nama, iznadprosječne brojke u termometrima za ovo doba godine odmah su se odrazile i na vegetaciji. Tako ovih dana u vrgoračkom kraju susrećemo neobične prizore – procvale šljive i kruške, jagode dozrijevaju... Sve to podsjeća na proljeće, a ne na početak posljednje lipanjske dekade.

U poljima Rastok i Jezero, u nekoliko jagodnjaka, pojavili su se mladi i sočni plodovi koji inače dozrijevaju u travnju, ali "temperaturni šok" učinio je svoje.

U brdsko-planinskim selima Vrgoračke krajine, na petstotinjak metara nadmorske visine, procvale su voćke, što se doista odavno ne pamti.



– Nekoliko šljiva i krušaka koje je odnio mraz u travnju procvjetalo je ovih dana, voćke su specifične i one prije ili poslije moraju odraditi svoju vegetaciju, a sad su im pomogle ove temperature. Da se mnogo toga neobično događa u prirodi ovih tjedana, svjedoče i vrapci koji su se počeli pariti, što inače rade u proljeće. Priroda je malo "podivljala" – kaže nam Stipe Primorac iz Kašča.

Njegov susjed i prezimenjak Ante objašnjava kako se slična situacija događa i s orasima koje je "odnio" proljetni mraz, jer su sad gotovo svi "bacili resu", što je uobičajena pojava za proljetni dio godine. Vrgorački agronom mr. Danko Tolić ne vidi u tome ništa neobično.

– Možemo reći da je to uobičajena pojava, nakon dugog, suhog i toplog ljeta u prirodi dolazi do retrovegetacije – objašnjava stručnjak.

 

19. travanj 2024 05:00