StoryEditorOCM

Hladnoća i suša smanjili urodLjubitelji mandarina imaju tri razloga za zadovoljstvo, a proizvođači jedan za brigu

Piše Sanislav SOLDO
1. listopada 2017. - 10:34

Manji urod mandarina uvjetuje i manju potrebu za sezonskom radnom snagom u dolini Neretve. Tako ove jeseni gotovo da nema potrebe za "uvozom" radnika berača iz susjedne Hercegovine jer će vlasnici plantaža moći sami obrati svoje mandarine.

Dosadašnjih godina brojni stanovnici doline Neretve i susjedne Hercegovinu brali su mandarine za dnevnicu od 200 kuna, ali ove jeseni mnogima će izostati takva dodatna zarada jer su mandarine loše rodile.

Procjenjuje se da je ovogodišnji urod manji od 30 tisuća tona, što je čak za trećinu manje u odnosu na prošlu godinu, a to je posljedica polarne zime koja je u siječnju pogodila dolinu Neretve.

Za razliku od prošle godine, kad su stotine tona mandarina ostale neobrane na stablima, ove je jeseni situacija na neretvanskim plantažama potpuno drugačija. Međutim, manje količine ne znače nužno i višu cijenu, pa se tako kilogram mandarina prodaje za tri do četiri kune.

Agronomi ističu da je omjer šećera i kiselina idealan te da su rane sorte neretvanskih mandarina koje se upravo beru idealne za konzumaciju.



Iako je mandarina manje, ljubitelji ovog voća nemaju nikakvih razloga za brigu jer će ih biti dovoljno na hrvatskim tržnicama i u trgovačkim centrima, koji godišnje "progutaju" tek 10 tisuća tona žutih plodova.

Dakle, osim što će biti dovoljno mandarina na domaćim tržnicama, dio će se izvesti, i to uglavnom u zemlje Europske unije, jer je godinama prisutan embargo ruskog tržišta koji je nametnula Europska unija pa se neretvanske mandarine ne mogu izvoziti u tu zemlju.

Iako je u dolini Neretve manje mandarina, one nikako neće biti preskupe za krajnjeg potrošača. A neće ni proizvođači imati neku veliku zaradu jer je cijena prosječno samo za 1,5 kuna viša u usporedbi s prošlom godinom.

– Berba ranih sorti mandarina je počela i njihova je kvaliteta dobra. No, urod je ekstremno nizak jer na pojedinim lokalitetima uopće nema plodova mandarina, što je posljedica dviju elementarnih nepogoda koje su pogodile dolinu Neretve ove godine, hladnoće i suše, pa bi urod mogao biti tek 25 tisuća tona – objasnio nam je Mijodrag Kiridžija iz udruge "Mandarina", koja okuplja proizvođače ovoga voća.

Međutim, Kiridžija ističe da su proizvođači zadovoljni prosječnom otkupnom cijenom od 3,5 kuna.

– Očekujem da će se ova otkupna cijena zadržati tijekom čitave sezone berbe, jer je ovogodišnji urod mandarina dobro "podbacio" – kaže Kiridžija.



Mandarina je vrlo tražena roba, kako u otkupnim centrima tako i na veletržnici u Metkoviću, a brojni proizvođači i sami odvoze mandarine u velike hrvatske gradove, gdje je prodaju. To ipak zahtijeva određene uvjete, jer da bi proizvođač vozio mandarine u Split ili Zagreb, mora imati vlastiti prijevoz i radnu snagu.

Za razliku od prošle godine, kad je na neretvanskim poljima rodilo preko 100 tisuća tona mandarina, ova je jesen potpuno drugačija jer je mandarina malo.

– Ovakve situacije nikako nisu dobre za proizvodnju mandarina. Prošle smo godine imali strašne pritiske na tržištu, a sada nemamo dovoljno količina mandarina za prodaju. Oscilacije u prinosima nikako ne idu naruku proizvođačima mandarina – kazao je Kiridžija.

25. travanj 2024 11:45