StoryEditorOCM

eskalacija nezadovoljstvaPronašli smo mladog poljoprivrednika koji je bijesan uništio nasad bresaka, objasnio nam je zašto ne može živjeti od zemlje: Ako se ništa ne promijeni, blokirat ćemo autocestu!

16. lipnja 2017. - 12:52
Toni Kalajžić pored ispilanih stabalakalay

Ništa mi više ne preostaje nego ispilit ovo voćaka, što je ostalo kad vidimo kako nam "otimaju" voće za bescjenje.

S neskrivenom gorčinom kazao nam je to Toni Kalajžić, 37-godišnji poljoprivrednik iz Dusine kod Vrgorca, koji je uzeo u ruke motornu pilu i posjekao dio nasada iz revolta što je tijekom cijelog dana na splitskoj veletržnici uspio prodati samo sedam gajbi bresaka. Za sve je, istaknuo je, kriva "zelena mafija", odnosno uvozni lobi koji uništava naša sela i poljoprivredu.

'Zelena mafija diktira pravila': pogledajte kako mladi poljoprivrednik iz Vrgorca u očaju pila breskve u punom rodu

- Imam troje djece, uložio sam više od milijun kuna u poljoprivredu. Želim živjeti i ostati na selu, ali od zemlje se više ne može živjeti. Zbog "zelene mafije" ljudi već godinama bježe iz Slavonije, a sad će početi i iz naših krajeva. Ne možemo svi raditi u državnim ili gradskim firmama, zar nije sramota da od pet hektara voćnjaka i vinograda ne mogu živjeti?!

Imam 13 tisuća trsova vinove loze, 1100 nasada bresaka i nektarina, tisuću jabuka, stotinu šljiva i dvjesto šipaka. Godišnje imam oko 74 tisuće kuna troška samo za repromaterijal - naglasio je naš sugovornik.

Njegovo nezadovoljstvo buknulo je kada je došao na veletržnicu i vidio što se događa. Doveo je, kaže, više od 200 gajbi, a tek ih je sedam uspio prodati u dan i pol.

- Izgubio sam vrijeme, a završio u minusu za gotovo 600 kuna, jer treba dovesti voće iz Vrgorca do Splita, platiti cestarinu, nešto pojesti… No, nisam voće htio dati u bescjenje po dvije-tri kune za kilogram, pa sam dio odveo u komunu u Veliki Prolog i dao ljudima da jedu ili naprave sok, a ostatak sam bacio. Na toj "turi" izgubio sam oko 7400 kuna, ali ne svoje trude za taj novac. Oni breskvu prodaju za 13 kuna po kilogramu na tržnicama i u trgovačkim lancima, a nemaju nikakvog uloga - ustvrdio je Kalajžić.

 

U polju Jezero obrađuje se svaki komad zemlje, ali poljoprivreda postaje neisplativa. U Dusini se 90 posto stanovnika bavi obrađivanjem zemlje, a naši sugovornici kažu kako se od toga još nekako i moglo živjeti do 2010. godine.

- U zadnjih dvadesetak dana u Hrvatsku su ušle stotine kamiona voća, konkretno bresaka iz Italije, napunili su sve hladnjače. Tamo su ih platili po 3,7 kuna za kilogram i s prijevozom ih je to došlo oko 4,5 kune, a ovdje ih prodaju za 13 kuna. Naša prvoklasna roba propada. Trgovački lanci od nas otkupljuju breskvu po šest kuna za kilogram, a od toga mi moramo kupiti gajbe i foliju, i kad se podvuče crta od kilograma nam ostane 4,8 kuna - naglasio je Kalajžić.

Posebno je ljut na sve političare, jer već godinama ništa ne poduzimaju za poljoprivrednike i njihovu zaštitu od uvoznog lobija.

- Samo gledaju kako će pretrčati iz stranke u stranku, kako će sklopiti neku koaliciju, samo ih zanimaju njihove fotelje. Počela je turistička sezona, hoteli su puni i u susjednom Makarskom primorju, a gosti nam jedu uvozno voće. Apeliram na državu, posebno na ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, jer vidim da želi uvesti kakav-takav red, da nas zaštiti od uvoznog lobija. Uskoro će početi špica sezone, ali ako se ništa ne promijeni, spremni smo blokirati autocestu kod Vrgorca - zaključio je Kalajžić.

25. travanj 2024 19:05