StoryEditorOCM

dalmovnica mladena krnićaBašićeva knjiga je kao dobro vino

19. lipnja 2018. - 14:13
Želimir Bašićvinski_podrum10-250518bhh

Iz pune bačve veselih vinskih priča povezanih s Dalmacijom – u njih svakako spada i činjenica da je Slobodna Dalmacija nedavno u Splitu pripremila i provela „Vinski podrum“, svojevrsni festival vina na kojem su uspješno zaigrali (i) brojni dalmatinski vinari, ili, jednako tako, okolnost da se na velikoj zagrebačkoj smotri „Vina iz davnina“, gdje su se natjecali proizvođači vina od izvorno domaćih sorti, titulom šampiona bijelih vina priobalne Hrvatske zakitio vrhunski Pošip vrsnoga vinogradara i vinara Ivice Milana iz Kaštel Novog – Dalmovnica se, evo, danas opredijelila natočiti čitateljima storiju o jednoj kapitalnoj vinskoj knjizi, naslovljenoj "Prošlost dalmatinskog vinarstva", iz pera Želimira Bašića.

Čovjeka koji o rečenoj temi najvjerojatnije zna više od bilo koga drugoga tko se dosad, ovdje kod nas, prihvaćao pisanja o grožđu, vinu, lozama, težacima i vinskim zadrugama.

U sažetku knjige autor kaže da se „u Dalmaciji od iskona živjelo od loze“ i da je „cjelokupna povijest Dalmacije politički, ekonomski i umjetnički za nju vezana“, pa je utoliko „život Dalmacije u prošlosti nerealno razmatrati bez izučavanja zanimljivog odnosa težaka i loze“.

To, pak, upućuje na nužnost da se na neveliku „terenu“ Dalmovnice ovaj libar - koji je istovremeno i emocionalni spomenar i hladna stručna analiza - prikaže kratkim izvodom iz njegovih poglavlja.

Dakle, Iliri, veliki pijanci; Vino iz Isse, bolje od drugih; Mjesto vina u prehrani Rimljana; Pojava filoksere u Dalmaciji; Vinska kriza uzrok egzodusa; Kontrola cijene vina u statutima dalmatinskih gradova; Podrumarstvo Dalmacije za francuske okupacije; Vinarske zadruge; Porez na vino; Glasine o patvorenju dalmatinskih vina; Kriza punih bačava; Zakoni o vinu; Vinogradari u ratnom vrtlogu; Napušteni vinogradi; Povećanje potrošnje vina; Zaštita kontroliranog podrijetla; Zaslužni dalmatinski vinogradarski i vinarski stručnjaci; Sorte grožđa u vinogradima Dalmacije; Dingač i običaj 'ponos' na Pelješcu; Novi smjer razvoja vinarstva; Vino kao sastavni dio života…

Sve u svemu, tko uzme u ruke Bašićevu knjigu – za koju recenzent dr. Nikola Mirošević veli da svoga pisca predstavlja kao intelektualca koji odlično poznaje i suvereno interpretira našeg težaka strastveno zaljubljenoga u svoje izvorište – popit će je s osobitim guštom. Kao čašu dobra vina.

19. travanj 2024 06:08